Tehnopolis
StoryEditor

Osnivač Huaweija Ren Zhengfei: Amerikanci nas ne mogu uništiti

19. Veljača 2019.

Ren Zhengfei, osnivač tvrtke Huawei izjavio je za BBC kako vjeruje da je uhićenje njegove kćeri, Meng Wanzhou, politički motivirano.

Podsjetimo, Wanzhou je uhićena u Kanadi u prosincu zbog optužbi da je tvrtka u kojoj je ona jedna od direktorica, uključena u prevaru više financijskih institucija. Uz to, SAD optužuju Wanzho kao i cijelu Huawei tvrtku za pranje novca, te krađu poslovnih tajni.

Osnivač Zhengfei je u intervju za BBC naveo kako se protivi postupcima SAD-a.

- Takva vrsta politički motiviranog čina nikako nije prihvatljiva. Oni vole sankcionirati druge i čim dođe do nekog problema oni upotrebljavaju ove ‘borbene‘ metode – rekao je Zhengfei za BBC.

Zhengfei je demantirao sve optužbe protiv tehnološkog diva, rekavši kako ne postoji način na koji bi SAD mogao slomiti tvrtku. On priznaje da će gubitak kupaca utjecati na performanse Huawei-a, ali je i dalje uvjeren da će preživjeti trenutnu situaciju.

- Svijet nas ne može ostaviti jer smo napredniji. Čak i ako SAD uspije uvjeriti više zemalja da nas privremeno ne koriste, uvijek se možemo malo smanjiti – objasnio je osnivač Huaweija.

Američka vlada počela je uvjeriti druge zemlje da ne koriste Huawei-jevu tehnologiju za njihovu 5G infrastrukturu, čak i prije nego što je Wanzhou uhićen. Dužnosnici su se, kako se izvješćuje, susreli s predstavnicima prijateljskih zemalja, upozoravajući ih da je korištenje Huaweija rizik cybersecuritya, budući da bi kineska vlada mogla prisiliti tvrtku da joj omogući pristup osjetljivim podacima.

Australija i Japan već su odlučili ne koristiti Huawei komponente, dok je Velika Britanija pronašla način.

Čini se da je Nacionalni centar za cyber sigurnost u Velikoj Britaniji našao način da ograniči rizike korištenja opreme Huawei u 5G infrastrukturi, a da je ne zabrani u cijelosti. Kao rezultat toga, Huawei će uložiti još više novca u Velikoj Britaniji u budućnost, a čak planira prebaciti svoja ulaganja iz SAD-a.

Na pitanje je li kineska vlada uistinu mogla iskoristiti Huawei za potrebe nadzora, Zhengfei je odgovorio da je Kina "već jasno rekla da neće instalirati nikakav backdoor" niti će to činiti sama tvrtka.

- Huawei nikada neće poduzimati nikakve špijunske aktivnosti, a da se to nekim slučajem i dogodi odmah bi zatvorio tvrtku – zaključio je vlasnik Huaweija Ren Zhengfei.

19. travanj 2024 20:35