Tehnopolis
StoryEditor

Ova aplikacija mogla bi biti budućnost vijesti na webu

10. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Blendle je nizozemski startup koji je pronašao način da plaćanje novinskih članaka online učini prihvatljivijim.

Naime, Blendle korisnicima pruža mogućnost ‘mikro plaćanja‘ za pojedine članke iz novina i časopisa, umjesto pune mjesečne ili godišnje digitalne pretplate. Novost je da je Blendle upravo sklopio partnerstvo sa svim vodećim novinskim izdanjima u Njemačkoj. Ne samo s nekima – sa svima! Riječ je o 18 dnevnih novina i 15 tjednika.

Neki od najpoznatijih dnevnih izdanja uključuju Bild, Die Welt, National i BZ, a od tjednih Gala, 11 Freunde, Der Spiegel, Die Zeit i Kicker.

- Najkvalitetniji članci na njemačkom govornom području objavljeni su u printanim izdanjima ili zaključani u digitalnim pretplatama. Međutim, mnogo je onih koji nisu pretplatnici i zbog toga propuštaju najbolje priče. – objašnjava CEO Blendlea, Marten Blankesteijn.

Korisnici Blendlea se moraju registrirati (i unijeti podatke za plaćanje) samo jednom. Blendle stvara svojevrsni digitalni kiosk koji nudi članke na temu koja korisnika zanima, najpopularnije priče i one koje su preporučili prijatelji korisnika ili neke poznate ličnosti. Kada korisnik klikne na naslov, aplikacija i stranica uzimaju malenu novčanu naknadu, od čega 30 posto iznosa zadržava Blendle, a 70 posto iznosa medij. Ukoliko se čitatelju ne svidi članak, može tražiti povrat novca (uz argumentirano objašnjenje). Cijene su individualne za svakog izdavača, ali u prosjeku iznose 20 centi za članak.

Startup su osnovala dva bivša novinara, Marten Blankesteijn i Alexander Klöpping. Tvrde kako usluge Blendlea trenutno koristi više od 300 tisuća korisnika. U ožujku su se startupu pridružili The New York Times, The Washington Post i The Wall Street Journal, a postoje naznake da će se širiti i na područje Francuske.

Usred navale besplatnog digitalnog medijskog sadržaja, izdavači pokušavaju naći formulu zarade. Neki su se okrenuli pretplatama, a neki besplatnom sadržaju koji se financira putem oglašavanja.

Tehnološke kompanije također surađuju s velikim izdavačima s ciljem poboljšanja korisničkog iskustva. Apple je u ponedjeljak predstavio News aplikaciju koja nalikuje Flipboardu, Facebook je u svibnju pokrenuo Instant članke, a Google je u travnju pokrenuo 150 milijuna eura vrijedan fond za novinarstvo u Europi.

19. travanj 2024 09:39