Tehnopolis
StoryEditor

Ovo je najbrža, najjeftinija i najjednostavnija bežična veza

26. Ožujak 2016.

Apple je ponovno na prvoj crti. Razmatra primjenu bežičnog prijenosa podataka vidljivim svjetlom brzinom od 224 gigabita u sekundi postignutom u laboratorijskim uvjetima za svoj budući iPhone 7.

Usporedbe radi, sadašnji bežični prijenos wi-fi dostiže u sekundi brzinu od 600 megabita, tako da je li-fi (eng. Light Fidelity ili Visible Light communications – povezanost vidljivim svjetlom) najbrža, najjeftinija i najjednostavnija bežična veza. Čak je 100 puta brža od wi-fija koji se koristi radiofrekvencijom, tako da li-fi omogućuje preuzimanje filma visoke razlučivosti u sekundama. Iza naziva li-fi stoji Harald Haas, profesor na Sveučilištu u Edinburghu, koji ga je upotrijebio prvi put na svjetskom skupu TED-a (neprofitne organizacije koja širi ideje o tehnologiji, zabavi i dizajnu) 2011., zamislivši pritom žarulju kao bežični odašiljač (eng. router). Kućne LED žarulje tako ugradnjom mikročipa lako postaju odašiljači vrlo brzog interneta, čije svjetlo neće smetati korisnicima stoga što je prijenos podataka toliko brz da ga ljudsko oko ne primjećuje. LED svjetiljke odašilju trepereće digitalne binarne podatke slično Morseovu kodu. Za sada postižu brzine prijenosa podataka oko gigabita u sekundi.

Iz laboratorija u naš svijet li-fi je potkraj prošle godine prenijela indijska mlada tvrtka Velmenni, čiji su stručnjaci u estonskom Tallinnu uspjeli postići tu brzinu. Prijenos podataka preko vidljive svjetlosti nazvali su Velmenni Jugnu, a svoju svjetiljku Jugnu smatraju novim naraštajem LED žarulja. No godinu i pol prije Velmennija ruska tvrtka Stins coman objavila je da je razvila bežičnu mjesnu mrežu, imena beamcaster, koja prenosi podatke elektroničkim uređajima uz pomoć svjetlosti. Njihov odašiljač može prenijeti podatke uz pomoć svjetlosne zrake na daljinu do sedam ili osam metara na osam uređaja odjednom. Za odašiljač s osam prijamnika počele su se odmah otimati velike tvrtke. Nezgodno je što za razliku od wi-fija, li-fi ne prolazi kroza zidove, što zagovaratelji potonjeg ističu posebno kao prednost za sigurnost podataka. Napusti li se prostorija, veza nestaje pa to postaje glavna prepreka koja se mora premostiti kako bi se nova tehnologija mogla šire upotrebljavati. Čim se to uspije, li-fi bi trebao biti odgovor na zagušenje interneta jer se očekuje da postojeće bežične veze neće moći podnijeti mjesečni svjetski promet podataka, koji bi 2019. trebao premašiti 24,3 eksabajta. Prednost je i što li-fi neće ometati rad medicinskih uređaja, a na svjetlosni snop ne mogu utjecati vanjska elektromagnetska polja. Uspoređujući sve pluseve i minuse stručnjaci ocjenjuju da će se li-fi i wi-fi nadopunjavati. Wi-fi je tako savršen za opću bežičnu pokrivenost, a li-fi za područnu. Pretpostavlja se da bi za 20 godina svaki izvor svjetla u domu mogao biti li-fi. U slučaju da li-fi ukloni nedostatke i ostvari primjenjivost wi-fija mogućnosti su izvanredne. Zanimljivo je da se mreža li-fi može programirati kako bi obavljala zadatke, pa bi mogla voditi kućnog robota u krevet prije nego se ugase svijetla ili pratiti i pronalaziti osobe i predmete u kretanju. Moguće je da mreža li-fi postane dio širokopojasne usluge za povezivanje vozila koja izmjenjuju podatke s okolinom. Ta se tehnologija može, primjerice, upotrijebiti za uređaje s ibeaconsom, Appleovim protokolom za pružanje lokacijskih usluga. Apple već ima patent za li-fi optimizirani senzor slike, a tvrtka byteLight razvija li-fi rješenja za maloprodaju. Disney Research isto razvija nekoliko proizvoda, primjerice, uspio je napraviti svjetleću haljinu za kraljevne.

Povezivanje interneta stvari i li-fija otvara nove mogućnosti poslovanja te bi trgovci mogli sigurno i brzo prenositi podatke kupcima. Nadalje, francuska tvrtka pureLiFi, među prvima koji su se okrenuli toj tehnologiji, udružila se s rasvjetnom tvrtkom Lucibel, isto iz Francuske, kako bi razvili li-fi proizvode. Prvi rezultati očekuju se kasnije ove godine, a pureLiFi je već na tržištu s dva proizvoda: Li-Flame stropnom jedinicom koja se spaja s LED svjetiljkom i Li-Flame desktop jedinicom spojivom na uređaj preko USB-a. No ne da se ni wi-fi. Nedavno je najavljeno proširenje uobičajenog wi-fija nazvano wi-fi HaLow. Uz pomoć njega moguće je udvostručiti opseg povezivanja s manje energije te se govori da je savršen za uređaje koji rade na baterije poput pametnih telefona i satova ili naprava za internet stvari poput pametnih aplikacija i senzora.

24. travanj 2024 18:38