31. siječanj 2019.

Pametne kapsule hrvatskog startupa Makabi uskoro na tržištu

Pametna kapsula za zdravu biljku Makabi, za koju je istoimeni startup u vlasništvu Marka Vincekovića dobio nagradu od 160.000 kuna na konferenciji Zagreb Connect održanoj u prosincu prošle godine, uskoro bi se trebala naći na tržištu. No dok pregovara s potencijalnim investitorima radi komercijalizacije tog inovativnog ekološkog  proizvoda, Vinceković  već sa skupinom entuzijasta radi na razvoju novih proizvoda.

U čemu je prednost Makabi pametne kapsule u odnosu na pesticide?

Makabi kapsula pametno je rješenje koje otpušta sastojke za ishranu i zaštitu biljaka, a najvažnije je da nema štetne posljedice za ljudsko zdravlje, kao ni na zdravlje i broj pčela niti ostalih korisnih kukaca.

Koliko ste vremena uložili u razvoj Makabi kapsule?

Kapsule su rezultat višegodišnjih znanstvenih interdisciplinarnih istraživanja koja su provedena u laboratorijima Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Intenzivna istraživanja započela su 2013. te su nastavljena s prijavom znanstveno istraživačkih projekata na nacionalnoj i internacionalnoj razini u zadnjih pet godina. Agroekološka formulacija je rezultat timskog rada suradnika različitih znanstvenih profila koji djeluju na planu rješavanja problema u proizvodnji hrane.

Koliko je ljudi radilo na tome i o kojim se strukama radi?

Pripravljena agroformulacija mikrokapsula rezultat je znanstvenog i istraživačkog rada većeg broja suradnika iz različitih znanstvenih područja. Na projektu je sudjelovalo 10 istraživača. Važno je naglasiti da je sinergijskim djelovanjem različitih znanstvenih profila (kemičari, biotehnolozi i agronomi) pripravljen proizvod koji nedvojbeno može rezultirati smanjenjem količina agrokemikalija koje se koriste za ishranu i zaštitu bilja.

Koliko novca treba uložiti da bi se realizirao ovakav proizvod?

Ako uspoređujemo ulaganje u znanost na europskoj razini i ulaganje u znanost u Hrvatskoj, mogu zaključiti da smo s vrlo malom sumom novca iz znanstveno-istraživačkih projekata napravili prepoznat i dobar proizvod. To najbolje govori o našem entuzijazmu i pozitivnoj znanstvenoj ‘ludosti‘ koja nas gura naprijed, ponekad i ‘glavom kroz zid‘ sve u svrhu razvoja novih proizvoda koji se koriste za opću dobrobit.

Gdje ste predstavili Makabi pametnu kasulu i jesu li investitori zainteresirani?

Proizvod je predstavljen na glavnom natječaju Zagreb Connect 2018., gdje su se javili potencijalni investitori s kojima smo trenutačno u procesu pregovara na temu uključenja u daljnji razvoj i modifikaciju pripravljenog proizvoda. Prije nego što smo nagrađeni na Zagreb Connectu, osvojili smo drugo mjesto u kategoriji Znanost i umjetnost na natječaju Mojzabastart koji je u listopadu 2018. organizirala Zagrebačka banka gdje smo također prepoznati kao tim koji entuzijazmom i istraživačkim žarom ima potencijal za pripravu novih proizvoda koji mogu značajno utjecati na proizvodnju i pripravu biofunckionalne hrane.

Što vam je donijela ova novčana nagrada i na što ćete potrošiti novac?

Navedena sredstava od nagrade upotrijebit ćemo da ‘financijski preživimo‘ do odobrenja prijavljenih projekata. Trenutačno smo u prijavi nekoliko strukturnih projekta za koje se nadamo da će nam biti izvor financijskih sredstava za dalja istraživanja i razvoj.

Kakve nove proizvode razvijate?

U našem laboratoriju provode se istraživanja koja trebaju rezultirati proizvodima koji će pozitivno utjecati na zdravlje i kvalitetu života ljudi. Osim što istražujemo formulacije za prihranu i zaštitu bilja, radimo i na pametnim mikrokapsulama koje se mogu koristiti u procesu priprave i proizvodnje funkcionalne hrane te istražujemo inkapsulaciju aktivnih tvari u kozmetičkim i ljekovitim pripravcima.

Kakvi su vaši poslovni planovi?

Planova je uvijek puno. Rezultat polučen na natjecanjima predstavlja jaki veliki vjetar u leđa za nove poslovne pothvate i nova istraživanja. Za kraj bih htio reći da jedino zajedno možemo mijenjati budućnost. Promjene počinju malim pomacima na raznim razinama, a njima se mijenja cjelokupni sustav.