Tehnopolis
StoryEditor

Početak gradnje inkubacijskog centra od 140 milijuna kuna

21. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Na prostoru kampusa Sveučilišta u Zagrebu na Borongaju u srijedu je svečano položen kamen temeljac za izgradnju ‘Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije - BioCentar‘, koji se provodi u okviru IPA programa EU za Hrvatsku.

Svečanosti su prisustvovali ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ravnatelj agencije BICRO Hrvoje Meštrić, voditeljica IPA službe u Europskoj komisiji Elena Grech. Projekt je vrijedan oko 140 milijuna kuna, u nadležnosti je Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a krajnji korisnik projekta je BICRO.

Europska unija financira projekt sa 13,9 milijuna eura (oko 104 milijuna kuna) kroz Operativni program Regionalna konkurentnost u okviru pretpristupnog programa IPA. Projekt će se realizirati kroz četiri ugovora: ugovor o radovima, ugovor o nadzoru nad izvođenju radova, ugovor o pružanju tehničke pomoći u svrhu definiranja portfelja i usluga BioCentra te jačanja kapaciteta osoblja zaduženih za provedbu budućih aktivnosti BIoCentra, te ugovor o nabavi opreme u svrhu opremanja laboratorija. Tijelo nadležno za provedbu postupaka javne nabave za navedene ugovore je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Do sada su potpisana dva ugovora; onaj s Tehnikom vrijedan 7,23 milijuna eura o izvođenju radova te s tvrtkom Ove Arup & Partners International Limited u konzorciju s Grupa Investinženjeringom iz Zagreba u ukupnoj vrijednosti 563,7 tisuća eura za provedbu stručnog nadzora nad izgradnjom Biocentra.

BioCentar je prvi centar ovakve vrste u Hrvatskoj, ali i jedinstveni projekt u regiji. Riječ je o inkubacijskom centru površine oko 4500 četvornih metara, koji u posebno osmišljenom okružju udružuje centralni laboratorij, priručne laboratorije i uredske prostore. Projekt je usmjeren na pružanje podrške stvaranju i rastu spin-off tvrtki proizišlih iz javnih znanstvenih organizacija i visokoškolskih institucija koje se zasnivaju na tehnologiji i znanju. Svrha projekta je osiguravanje svih potrebnih uvjeta za obavljanje djelatnosti malim i srednjim poduzećima u razvoju iz područja bioznanosti i tehnologije kroz infrastrukturu i pristup uslugama razvoja tehnologija i poslovanja.

BIOCentar je zamišljen kao aktivan čimbenik u osiguravanju produktivne poveznice između temeljnog i primijenjenog znanstvenog istraživanja i industrije, tehnološke infrastrukture i novih biotehnoloških tvrtki u procesu razvoja novih proizvoda, što je temelj njegove vizije, misije, operativnog profila i ciljeva, a svoja će vrata otvoriti u 2015.

06. svibanj 2024 06:21