Tehnopolis
StoryEditor

Počivali u miru, Windows XP!

27. Travanj 2014.

Nakon dvanaest i pol godina operativni sustav Windows XP otišao je u povijest početkom travnja, poslije Microsoftove konačne odluke da za mnogima omiljene Windowse više neće davati sigurnosnu nadogradnju i tehničku podršku.

Windowsi XP i dalje, naravno, rade, ali sasvim je jasno da će mnogi dosadašnji korisnici s vremenom ipak prijeći na sigurnije sustave jer prestanak podrške otvara mogućnost zlonamjernih napada. Koliko se XP još upotrebljava, pokazuje internetska platforma NetMarketshare koja je u ožujku utvrdila da XP zauzimao drugo mjesto s 28 posto udjela na svjetskome tržištu operativnih sustava (OS), iza vodećeg Windowsa 7 s 49 posto. Mnogi XP-ovi korisnici, među kojima je i mnogo malih i srednjih poduzetnika, vjeruju da neće biti posebno izloženi upadima hakera jer je Microsoft imao dovoljno godina za krpanje svih nedostataka. Sigurno je stoga da u kratkom roku neće mnogo pojedinaca, tvrtki i državnih službi prijeći na druge operativne sustave. Ipak, stručnjaci savjetuju da bi u međuvremenu računala s XP-om trebalo odvojiti od drugih u sustavu, povećati sigurnost mreže te nadzirati promet na tim računalima. Upozoravaju također da bi žuran prelazak na drugi OS mogao prouzročiti neusklađenost, neučinkovitost te gubitak proizvodnosti.

Programi za krađu  U Ministarstvu poduzetništva i obrta vele da čak i ako poduzetnik ili drugi korisnik ima nepodržanu verziju Windows XP-a ili Windows Viste bez servisnih paketa za koju je prestala podrška, sustav Windows i dalje će se pokretati i funkcionirati, a neće biti problema ni s pravima uporabe. Uz podršku za Windows XP više nije dostupna ni podrška za Microsoft Office 2003., kao ni automatsko ažuriranje. Obustavljeno je preuzimanje paketa Microsoft Security Essentials u Windows XP-u, no ako korisnik već ima instaliran Security Essentials, ističu u Ministarstvu, i dalje će ograničeno vrijeme primati nadogradnju za zaštitu od zlonamjernog softvera, što ne znači da će računalo biti sigurno. - Ako korisnik nastavi upotrebljavati Windows XP nakon obustave podrške, njegovo će računalo biti izloženije sigurnosnim prijetnjama, štetnim virusima, špijunskom softveru i ostalim zlonamjernim programima koji omogućavaju krađu osobnih podataka. Uz to, proizvođači softvera i hardvera nastavit će optimirati svoje proizvoda za novije sustave Windowsa, pa se može očekivati sve više aplikacija i uređaja koji neće funkcionirati u sustavu Windows XP - kažu u Ministarstvu. Savjetuju da je najbolje isključiti Security Essentials i instalirati drugi antivirus, a više se ne bi trebalo koristiti ni MS Internet Explorerom, nego Firefoxom, Chromeom, Operom ili drugim pretraživačem. Ne treba postavljati nove sadržaje na računalo i treba paziti koje se mrežne stranice posjećuju te se ograničiti na provjereno sigurne. Mora se biti oprezan s prilozima u e-pošti i neobičnim porukama u kojima se poziva na preuzimanje sadržaja s interneta ili na ‘klikanje‘ na poveznicu koja može upućivati na problematičan sadržaj.

Dva scenarija Idealno bi bilo, misle u Ministarstvu, ali teško izvedivo, ne preuzimati nikakve datoteke na računalo; slanje datoteka s računala nije problem. - U dogledno vrijeme svakako treba prijeći sa Windows XP-a na noviji i sigurniji sustav. O cijeni prelaska teško je govoriti jer uvjeti, vrste aplikacija, potrebe, navike, stupanj informatičke pismenosti i osobne sklonosti nisu jedinstveni za sve korisnike. Odluka ostaje na korisniku, no dva su moguća scenarija: prelazak na noviji, Microsoftom podržani OS poput Windowsa 8.1, a drugi je ‘opensource’ kao Linux. Prema cijeni ulaganja prelazak na Linux u početku je prihvatljiviji, ali nosi mnogo problema: ne zna se hoće li i dalje funkcionirati aplikativna rješenja koja su se rabila u Microsoftovu okružju, kako će se korisnik snaći, hoće li možebitni zastoji u radu zbog tih ili drugih pitanja biti skuplji od prelaska na nove Windowse - objašnjavaju u Ministarstvu.Pretpostavljaju stoga da će mnogi korisnici ipak otići na noviji, Microsoftom podržani OS, vjerojatno na Windows 8.1. Prije pristupanja treba napraviti zaštitnu kopiju (engl. backup) svih korisničkih podataka i informirati se o mogućnosti funkcioniranja u sklopu novih Windowsa za svaku aplikaciju koju korisnik upotrebljava. Primjerice, navode, Windows 8.1 ne podržava Microsoft Office 2003 Standard, ali podržava Microsoft Office 2003 Professional.

Upute za instaliranje  Treba provjeriti jesu li hardverski dijelovi dovoljni. Najmanji sistemski preduvjet za Windows 8 jest da procesor ima jedan gigaherc ili brži s podrškom za značajke procesora potrebne za pokretanje sustava Windows 8.1. - PAE (Physical Address Extension), NX (NX processor bit) i SSE2 (Streaming SIMD Extensions 2). RAM mora biti jedan gigabajt (32-bitni) ili dva gigabajta (64-bitni), slobodni prostor na tvrdom disku 16 GB (32-bitni) ili 20 GB (64-bitni), grafička kartica Microsoft DirectX 9, upravljački program Windows Display Driver Model te je važno osigurati instalacijske verzije svih aplikacija. Tek se nakon toga instaliraju obaviti i namještaju novi Windowsi i sve poslovne aplikacije te kopiraju korisničkih podataka na osobno računalo.U Ministarstvu ističu da je podatke treba redovito kopirati, neovisno o promjeni sustava. - Podatke ne bi trebalo pohraniti na isto osobno računalo, nego na uređaj ili medij koji nije sastavni dio računala, poput vanjskoga tvrdog diska, DVD-a ili USB stika. Ako korisnik rabi aplikaciju povezanu s lokalnom bazom podataka, poput MySQL-a, Oraclea, MS SQL-a i drugih, naputak za pohranjivanje podataka i način premještanja baze i aplikacije treba pribaviti od proizvođača aplikacije - ističu u Ministarstvu.

20. travanj 2024 14:15