Tehnopolis
StoryEditor

Poduzetnici pozor! Google je pripremio (ne)ugodno iznenađenje

20. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Google će sutra, 21. travnja, ažurirati algoritam za mobilno pretraživanje koji određuje kako će stranice, odnosno rezultati pretrage biti rangirani.

Algoritam će od sutra favorizirati stranice koje su prilagođene mobilnom pretraživanju (one s većim tekstom, koje se prilagođavaju zaslonu na kojem se pretražuje te koje sadrže linkove koji su jednostavni za klikanje). Te će stranice biti bolje rangirane u rezultatima pretrage.

S obzirom da se 60 posto pretraživanja danas vodi preko mobilnih uređaja, Google želi poboljšati iskustvo pretraživanja. Kompanija je taj potez najavila još u veljači, što znači da su vlasnici stranica imali dva mjeseca da se prilagode nadolazećim promjenama. Ipak, očekuje se da će Googleov potez, unatoč pravovremenoj najavi, izazvati pomutnju. O tome svjedoči i činjenica da je potez dobio nadimak ‘Mobile-geddon‘, zbog količine kaosa koju će izazvati.

- Mislim da oni koji najviše riskiraju uopće nisu toga svjesni. 21. travnja bit će dan iznenađenja za mnoge male poduzetnike, budući da će im broj posjetitelja značajno opasti. Googleov potez će utjecati na milijune web stranica – objašnjava Itai Sadan, CEO kompanije Duda.

Googleu je relevantnost uvijek bila misao vodilja, dodaje Sadan. Ipak, to se mijenja. I dalje tvrde kako je sadržaj iznimno bitan, ali korisničko iskustvo je jednako bitno. Više nije dovoljno imati sve potrebne informacije – ako sadržaj nije čitljiv, relevantnost informacija više nije ključna.

05. svibanj 2024 17:34