Tehnopolis
StoryEditor

‘Pravo na zaborav‘ na Googleu neće proći nezabilježeno

11. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

U Googleu je odlučeno da će rezultati cenzurirani odlukom Europskog suda za ljudska prava biti označeni zastavicama.

Tražilica također razmišlja o postavljanju upozorenja na dno svake stranice pretrage koja je zahvaćena implikacijama te sudske odluke.

Podsjećamo, prema odluci Europskog suda za ljudska prava, koja je donesena 13. travnja, Europljani mogu zatražiti da se ‘neadekvatni, nebitni, i rezultati koji više nisu relevantni‘ brišu iz rezultata tražilice.

Google je otad zatrpan desecima tisuća zahtjeva korisnika interneta da iz rezultata maknu osjetljive podatke o njima.

Google namjerava cenzurirane rezultate pretrage označiti na isti način kao što označava sadržaj koji je maknut zbog kršenja autorskih prava. Također namjerava uključiti informacije vezane uz ‘pravo na zaborav‘ u svoja dvogodišnja izvješća o poslovanju, kako bi broj zahtjeva za brisanjem informacija bio transparentan.

Prošlog je ponedjeljka iz Googlea došla informacija da su od presude primili 41 tisuću zahtjeva, uključujući zahtjev političara s mutnom prošlošću, osuđenog pedofila, kao i čovjeka koji je pokušao ubiti svoju obitelj i sad želi da se maknu podaci o njegovom zločinu. Googleov Larry Page izjavio je kako je gotovo trećina od 41 tisuće zahtjeva povezana s prevarama, jedna petina je povezana s teškim zločinima, a 12 posto zahtjeva odnosi se na uhićenja zbog dječje pornografije.

Poznata tražilica, koja je prije dva tjedna postavila formular za prijavu, ne mora svaki zahtjev prihvatiti, ali mora prosuditi je li brisanje informacije u javnom interesu. Zbog toga su osnovali odbor koji se bavi utvrđivanjem te problematike.

Osnivač Wikipedije, Jimmy Wales, ujedno i član odbora, opisao je presudu Europskog suda kao cenzuru i izrazio bojazan da će mediji biti posebno pogođeni ovom presudom.- Mislim da odluka suda neće zaštititi pravo na privatnost zato što smatram da istinita informacija iz sudskog registra, koja je objavljena u medijima, nije privatna informacija. –

Iz Googlea su odbili komentirati ovu izjavu.

26. travanj 2024 12:21