Tehnopolis
StoryEditor

Pretplate na pametne telefone utrostručit će se do 2019.

11. Studeni 2013.

Pretplate za pametne telefone porast će na globalnoj razini brže nego što se mislilo i gotovo će se utrostručiti do 2019. i prisiliti operatere na izgradnju super brzih mreža kako bi udovoljili rastu podatkovnog prometa, objavio je u ponedjeljak Ericsson.

Najveći svjetski proizvođač opreme za mobilne mreže kazao je kako očekuje da će do kraja 2019. na globalnoj razini broj pretplata za pametne telefone porasti na 5,6 milijardi, u usporedbi s 1,9 milijarde u 2013., budući da sve više ljudi na tržištima u nastajanju kupuje jeftine pametne telefone umjesto osnovnih modela mobitela.

Zbog toga će se do 2019. mobilni podatkovni promet udeseterostručiti, ponajviše zahvaljujući video sadržajima, navode u Ericssonu. U Ericssonu očekuju da će do 2019. mjesečni promet na pametnim telefonima dosegnuti 10 eksabajta odnosno milijardu milijardi bajtova.

U lipanjskom izvješću o globalnim dvogodišnjim telekomunikacijskim trendovima Ericsson je prognozirao 4,5 milijarde pretplata za pametne telefone do kraja 2018. U današnjem je izvješću ta brojka povećana na 5,1 milijardu.

 - Nismo samo dodali još jednu godinu, već smo također uzeli u obzir sve rašireniju upotrebu pametnih telefona na tržištu općenito i u različitim dijelovma svijeta - kazao je za Reuters Douglas Gilstrap, šef strategije Ericssona.

Dodao je da će pametni telefoni postati cjenovno pristupačniji a njihovu će upotrebu dodatno poduprijeti izgradnja infrastrukture u Aziji i na Pacifiku, Bliskom istoku i Africi.

Više od četvrtine milijardi pametnih telefona isporučeno je u trećem tromjesečju, što je 45 posto više nego u istom tromjesečju prošle godine, pokazuju podaci Strategy Analytics. Samsung je činio 35,2 posto tih isporuka a Apple 13,4 posto.

Da bi odgovorili na sve jači pritisak na telekomunikacijske mreže zbog rasta podatkovnog prometa, operateri će proširiti mreže četvrte generacije kako bi do 2019. njome pokrili više od 65 posto svjetske populacije, u odnosu na oko 10 posto u 2012., procjenjuju u Ericssonu.

28. travanj 2024 18:52