Tehnopolis
StoryEditor

Prije nekoliko godina studenti nisu znali što znači start up, a danas je to normalno

28. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Održan je okrugli stol s temom Hrvatska 2020 – Što su naši aduti u digitalnom društvu koji je istaknuo da ICT sektor ima veliki prostor za napredak.

U organizaciji Poslovnog dnevnika održan je okrugli stol koji je ponudio pogled na digitalni svijet u Hrvatskoj do 2020. godine. Perspektiva je po riječima sudionika jako dobra, a veliki udio u tome imat će startupovi.- Hrvatska ima što ponuditi i napraviti u ICT sektoru. To je velika prilika za iskorak, a i sam primjećujem da se mijenja svijest studenata i ljudi u društvu. Prije nekoliko godina studenti nisu znali što znači start up, pitch, a danas su to normalni pojmovi – rekao je Hrvoje Bujas, osnivač Crno jajeta i predsjednik Udruge nezavisnih izvoznika softwarea CISEx.

Upravo bi talentirani studenti mogli najviše profitirati promjenama koje će doći ulaskom u Europsku uniju. Kako je istaknuo Boris Drilo iz Hrvatsko telekom najbolji kadar već sada bježi preko granice.- Mi već duže vrijeme se susrećemo s činjenicom da najbolji informatičari i inženjeri napuštaju državu u potrazi za bolje plaćenim poslovima u inozemstvu. Mi imamo odličan kadar za koji moramo naći način da ga zadržimo u Hrvatskoj. Moramo stvoriti preduvjete za dramatične promjene koje nam dolaze – istaknuo je Drilo.

S njim se složio i Hrvoje Prpić iz Udruge poslovnih anđela CRANE koji je istaknuo da ukoliko se nastavi tehnologija razvijati ovom brzinom slijedi raslojavanja društva.- Samo mali dio je prihvatio novi svijet, a to će dovesti do dodatnog raslojavanja društva. U ovih 20 godina od političara nisam vidio nikakvu pomoć, a mi moram educirati građane kako da svladaju nove tehnologije. Moramo se pripremiti na veliko kolanje radnika koje nam slijedi, a isto tako i na gubitak najboljeg kadra koji će preko granice tražiti bolje plaćene poslove – rekao je Prpić.

Kroz raspravu se kristaliziralo da bez modernih tehnologija već je i sada teško zamisliti život, a u budućnosti će sve više se posla događati u virtualnom svijetu. To će osjetiti i trgovci kao što je Agrokor koji dosta ulažu u modernizaciju.- Sve je važnije ulaganje u IT i sigurnost jer teško je zamisliti rad bez kompjutera. Sve važnije će postati komunikacija putem interneta s kupcem jer on već sad dolazi puno pripremljeniji u dućan nego prije – rekao je Jozo Džakula iz Konzuma.Prpić je dodao da do 2020. godine 30 posto kupovine odvijat će se putem interneta, dok je sad taj postotak oko 10 posto u zapadno europskim zemljama. Također smatra da će dućani u budućnosti postati neka vrsta showrooma za proizvođače koji će plaćati mjesto na policama. No, Željko Lukač iz Metroneta smatra da je problem Hrvatske puno dublji.

- Mi smo nekonkurentno tržište koje odbija investicije jer nikad ne znaš koji će se zakon promijeniti ili koji novi namet će se pojaviti. Mi sami ulažemo u infrastrukturu i ne treba previše očekivati od države – smatra Lukač.Upravo zbog malih očekivanja od države mnogi su se okrenuli startupovima koji su sada postala prilika za zapošljavanje i zaradu.

- Startupovi su dobrodošli hype koji moramo iskoristiti. To je nešto najbolje što nam se moglo dogoditi, ali sad mora doći do protuteže u realnom sektoru kako bi ti startupovi imali priliku za napredak – smatra Sven Marušić iz InfoCumulusa.Zaključak okruglog stola je da potencijal u ICT sektoru je veliki i to je branša koja bi mogla probuditi gospodarstvo. No bez dodatnih ulaganja što države i privatnih kompanija tako nešto bit će teško ostvarivo.

26. svibanj 2024 10:54