28. svibanj 2019.

Priznati stručnjaci komentiraju tamnu stranu blockchain tehnologije

Bilo da se radi o uslugama e-government, dijeljenja automobila ili kripto-valutama: blockchain tehnologija dovodi do pojave novih poslovnih modela i omogućava inovativne primjene. Međutim ne postoji svjetlo bez sjene.

U nastavku, dva priznata stručnjaka na području blockchain tehnologije, Robert Schwertner, čelna osoba za poslovni razvoj u europskoj blockchain platformi 0bsnetwork.com i prof. Alfred Taudes, akademski direktor s WU bečkog istraživačkog Instituta za kripto-ekonomiju pružaju detaljniji uvid u tamnu stranu jedne od tehnologija koje najviše obećavaju u 21. stoljeću.

Danas su mnogi, a ne samo oni koji su bili vatreni zagovaratelji blockchain tehnologije od samog početka, uvjereni da će u bliskoj budućnosti ona igrati ključnu ulogu u mnogim područjima poslovanja i svakodnevnog života – na primjer kada se radi o sigurnom transferu podataka ili novca. U 2017. godini vrijednost kripto-valute bitcoin iznimno je skočila, uzrokujući ne samo beskrajan interes za blockchain tehnologiju, već i mnoge nevjerojatne špekulacije. Nagli pad vrijednosti valute koji je uslijedio spustio je mnoge na zemlju i natjerao ih da se usredotoče na stvarni značaj i prilike koje nudi ova tehnologija.

Javna se rasprava većinom vodi oko dobrobiti i mogućnosti široke primjene blockchain tehnologije. No postoji i tamna strana navedenog, vidimo i razvoj u pravcima koji nisu nužno pozitivni:

Blockchain tehnologija kao religija

Robert Schwertner je stručnjak za blockchain aplikacije i, kao poslovni savjetnik, pomaže velikim grupacijama diljem svijeta razviti strategije upravljanja blockchain tehnologijom. Po njegovom mišljenju, pretjerano vjerovanje u tehnologiju je nešto vrlo nepoželjno.

„Za neke, ovo je gotovo postalo religija.“

Prema njegovim tvrdnjama pogrešno je vjerovati da ćemo ovom tehnologijom – koliko god sjajna bila – uspjeti riješiti većinu gospodarskih i socijalnih problema.

„Tek sad stvarno počinjemo razumjeti što s njom može, a što ne može biti učinjeno,“ dodaje prof. Alfred Taudes, akademski direktor s WU Bečkog Istraživačkog Instituta za kriptoekonomiju i jedan od profesora novog kratkog programa na WU Executive Academy, nazvanog Blockchain Transforming Business. On uočava paralele s razvojem interneta u ranim 1990-ima.

Monetarne transakcije i digitalni jaz

Ako blockchain tehnologija postane izabrana metoda za monetarne transakcije postojat će primjerice rizik da oni koji joj nemaju pristup, neće više biti u mogućnosti sudjelovati.

„Nećete biti u mogućnosti napraviti išta ako nemate pristup računalu i internetu.“, objašnjava Robert Schwertner.

Alfred Taudes također misli da digitalni jaz predstavlja problem.

„Naivno je misliti da možete promovirati razvoj u zemljama trećeg svijeta putem kripto-valuta. To je nemoguće bez struje i mobilnih telefona.“

Bitcoin i darknet

Velika potrošnja energije i upotreba bitcoin transakcija u kriminalne svrhe, kao na primjer krijumčarenje droge, daljnji su negativni aspekti blockchain tehnologije po mišljenju Alfreda Taudesa.

„Kad netko koristi kripto-valutu da bi kupio nešto ilegalno na darknetu, provjere koje banke moraju napraviti kod korisnika prilikom otvaranja računa ovdje se ne provode. Isto vrijedi i za provjere koje banke rade tijekom procesa  provedbe transakcija. Ipak, problemi koji proizlaze iz ovoga su precijenjeni.“

Prema Alfredu Taudesu važno je imati na umu da uobičajeni bankarski sustav također koristi resurse i da postoji ograničeni prostor za ilegalne transakcije, budući da banke vrše provjere kada ljudi razmjenjuju svoje kripto-valute za pravi novac. On također ističe da današnje vlasti imaju potrebna sredstva kako bi učinkovito analizirale blockchain transakcije i identificirale adrese koje su povezane s novcem sumnjivog podrijetla.

Nova vrsta ratova valuta

Blockchain tehnologija stvara prilike za oslobađanje od tradicionalnog sistema ili da ih prošire—što može dovesti do opasnih protuučinaka. Robert Schwertner slaže se da su potencijalni konflikti između onih koji su željni zacementirati status quo i onih koji koriste nove aplikacije još jedan nepoželjan aspekt blockchain tehnologije.

„Čak bi moglo biti i ratova.“

Mogle bi se pojaviti tenzije između zemalja kao rezultat interferencije s blackchainovima—postoji rizik da ćemo svjedočiti novoj vrsti ratova valuta.

Kaos kao rezultat potpune decentralizacije

Robert Schwertner, koji je također poznat kao „CryptoRobby“ među članovima blockchain zajednice vidi pretjeranu nadu za decentralizacijom kao slabu točku.

„Živimo u stvarnom svijetu, a ne idealnom. Blockchain mreža se nikad neće koristiti na potpuno decentralizirani način jer bi to dovelo svijet do kaosa,“ kaže, dodajući da postoje mnogi trendovi koji zapravo više vode prema centralizaciji u razvoju blockchain tehnologije.

Alfred Taudes se slaže: „U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da, iako je kod otvoren za sve, samo šačica developera postavlja agendu.

Robert Schwertner je uvjeren da je blockchain tehnologija ovdje kako bi ostala: „Vrlo skoro živjet ćemo u svijetu u kojem će ova tehnologija imati glavnu ulogu—u kontekstu posve nepovezanom s bitcoinom.“

Alfred Taudes se u potpunosti slaže. „Ovaj pomalo euforični osjećaj je, ipak, dobra stvar jer sad trebamo isprobati nove konkretne načine primjene.“