Tehnopolis
StoryEditor

Prodaja PC-a u svijetu u prvom tromjesečju pala više od 5 posto

10. Travanj 2015.

Prodaja osobnih računala (PC) u svijetu pala je u prvom tromjesečju ove godine više od 5 posto, nakon skromnog rasta krajem prošle godine, a zbog jakog dolara u ovoj se godini očekuje pad potrošnje na informatičke tehnologije.

U četvrtak objavljeno izvješće tvrtke Gartner pokazalo je da su isporuke osobnih računala diljem svijeta iznosile u prvom tromjesečju ukupno 71,7 milijuna, što je 5,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ranije izvješće tvrtke IDC pokazalo je, pak, još veći pad, za 6,7 posto, na 68,5 milijuna PC-a.

"PC industrija dobila je poticaj 2014. kada su mnoge kompanije zamijenile svoja računala zbog prestanka podrške za Windows XP, međutim taj ciklus zamjena oslabio je u prvom tromjesečju ove godine. Međutim, to smanjenje nije nužno naznaka dugoročno slabije prodaje PC-a. Mobilna računala, uključujući prijenosna računala, te hibridni i Windows tableti zabilježili su rast prodaje u usporedbi s godinom prije", kaže Mikako Kitagawa, analitičar u Gartneru.

Gartner predviđa "umjereni pad" prodaje osobnih računala u 2015., nakon čega bi trebao uslijediti konzistentan rast u idućih pet godina.

Analitičari u dvije istraživačke tvrtke ističu da je najviše pala prodaja stolnih računala, ali da bi novi Microsoftov Windows 10 operativni sustav mogao potaknuti kupnju.

Tržište osobnih računala bori se posljednjih godina zbog prelaska korisnika na mobilne uređajem, odnosno na tablete i pametne telefone. Neki proizvođači pokušali su obnoviti interes kupaca s laganim, tankim osobnim računalima, od kojih neki mogu služiti i kao tableti.

Lenovo je u prvom tromjesečju zadržao poziciju najvećeg svjetskog dobavljača. Gartner procjenjuje da je taj kineski proizvođač imao tržišni udjel od 18,9 posto, a IDC da je udjel iznosio 19,6 posto.

Američki Hewlett-Packard zadržao je drugo mjesto u svijetu, a slijedi Dell. Tajvanski Asus i Acer zauzeli su po Gartneru četvrto i peto mjesto po isporukama.

Gartner, također, procjenjuje da će se globalna potrošnja na informatičke tehnologije (IT) u ovoj godini smanjiti za 1,3 posto, na 3.660 milijardi jer će snažan rast tečaja američkog dolara izbrisati cjelokupan porast potražnje.

Ta je tvrtka prije tri mjeseca prognozirala rast potrošnje za 2,4 posto, no skok tečaja dolara u prvom tromjesečju za 9 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta doveo je do "valutnog šoka" na globalnom IT tržištu.

"Ipak, to nije krah, iako tako izgleda. Ako se izuzme utjecaj kretanja tečaja, odgovarajući rast potrošnje u stalnoj valuti iznosio bi 3,1 posto", kaže John-David Lovelock, potpredsjednik u Gartneru.

Procjenjuje se da će potrošnja na uređaje, kao što su osobna računala, mobilni telefoni, tableti i pisači, ove godine pasti za 1,2 posto, na 685 milijardi dolara, dijelom zbog usporavanja prodaje računala u zapadnoj Europi, Rusiji i Japanu, regijama gdje su lokalne valute izgubile na vrijednosti u odnosu na dolar.

07. svibanj 2024 23:17