Tehnopolis
StoryEditor

Prvi put u povijesti računalo prošlo Turingov test

09. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Računalni program nazvan ‘Eugene Goostman‘ uspio je uvjeriti trećinu ‘sudaca‘ da je trinaestogodišnji dječak i tako postao prvi stroj koji je prošao Turingov test, izvještava The Telegraph.

Alan Turing, britanski matematičar, kriptograf, i teoretičar računalstva, 1950. godine je u sklopu znanstvenog rada koji je započeo pitanjem ‘Mogu li strojevi razmišljati?‘, kreirao taj test.

Prema Turingu, ukoliko neki stroj prevari 30 posto ljudskih sudionika u seriji razgovora, tada raspolaže inteligencijom jednakom ljudskoj. Standardna procedura testa sastoji se od toga da ispitanik pokušava odrediti odgovara li mu na pitanja stroj ili stvarna osoba.

Eugene Goostman, program umjetne inteligencije stvoren kao simulacija trinaestogodišnjeg dječaka, uspio je uvjeriti 33 posto ispitanika da je živo biće.Profesor Kevin Warwick je za Telegraph izjavio kako je, iako je i prije bilo govora o tome da je neki stroj prošao Turingov test, ovo službena potvrda te dodao da ovakva razina umjetne inteligencije koja je postignuta ima određene implikacije na društvo te da je ovo podsjetnik da treba razmišljati o dosezima cyber kriminala.

08. svibanj 2024 08:24