Tehnopolis
StoryEditor

Računalstvo u oblaku podiglo dobit SAP-a

21. Listopad 2013.

Njemački proizvođač poslovnog softvera SAP objavio je danas da mu je neto dobit u trećem tromjesečju poskočila 23 posto zahvaljujući naglom proširenju poslovanja s cloud computingom i smanjenom zapošljavanju.

Neto dobit iznosila je tako 762 milijuna eura. Prihodi su bili viši za dva posto i iznosili su 4,045 milijarde eura.

Prihodi od cloud computinga, najma softvera kojem poslovni klijenti pristupaju putem Interneta, više su nego utrostručeni, na 191 milijun eura. Iako taj dio poslovanja i dalje obujmom zaostaje za SAP-ovim temeljnim poslovanjem prodaje softvera koji kompanije potom instaliraju a svoja računala, u kompaniji ga smatraju ključnim za rast.

Izvršni direktor Jim Hagemann Snabe, koji su dužnost obavlja zajedno s Billom McDermottom, ističe da je razvoj cloud i mobilnog računalstva "temeljna tranzicija" u računalnoj industriji i da SAP "očito igra vodeću ulogu" u tom prijelazu.

Glavni financijski direktor Werner Brandt u priopćenju ističe da je tvrtka imala "vrlo snažnu izvedbu u trećem tromjesečju", unatoč promjenama valutnih tečajeva koje su utjecale na ukupne prihode. Izdvajaju također "mješovito tržišno okruženje" u Europi, Bliskom istoku i Africi, posebno spori rast i visoku nezaposlenost u zemljama poput Španjolske, Portugala, Italije, Grčke i Irske.

U SAP-u očekuju da će prihodi od usluga cloud computinga do kraja godine porasti na milijardu eura, potvrdivši procjenu da bi u 2015. trebao biti udvostručen.

Dodatni je razlog poboljšanog poslovnog rezultata bila kontrola troškova, uključujući i ograničenja u zapošljavanju. Tako financijski direktor Brandt navodi da je tvrtka povećala broj zaposlenih za samo 380 u odnosu na isto tromjesečje lani. Na kraju promatranog razdoblja SAP je zapošljavao 66.061 radnika.

19. travanj 2024 04:39