Tehnopolis
StoryEditor

Razdvajanje eBaya i PayPala najbolje je rješenje za obje tvrtke

02. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

PayPal i eBay se razdvajaju u dvije odvojene tvrtke, postajući tako direktna konkurencija Appleu i Googleu.

Dioničar Carl Ichan već je ranije ustrajao na razdvajanju, ali tome se suprotstavio CEO John Donahoe, koji je još u ožujku tvrdio kako to ‘nije dobra ideja‘. Međutim, izvršni odbor je ponovo razmotrio ideju i odlučio kako će tvrtke bolje funkcionirati svaka zasebno.

- Ako sve prođe uspješno, obje će kompanije postati konkurentnije. – izjavio je analitičar RJ Hottovy.

Donahoe, koji će nadgledati razdvajanje do 2015. godine, karijeru neće nastaviti na nekoj izvršnoj poziciji, već će postati član odbora jedne ili druge tvrtke.

Dionice eBaya pale su za 2,1 posto, odnosno na 55,46 dolara, što znači da je procijenjena tržišna vrijednost tvrtke sada 69 milijardi dolara.

eBay, koji prodaje sve – od motornih vozila do palica za golf – PayPal je kupio 2002. godine. Otada se, međutim, mnogo toga promijenilo. Online plaćanje se preselilo na mobilne uređaje, gdje PayPal ne dominira. Apple je prije mjesec dana najavio Apple Pay, sustav mobilnog plaćanja u trgovinama. Umjesto s PayPalom, Apple je sklopio partnerstvo sa startupom Stripe Inc.

- Razilaženje eBaya i PayPala bitno je za PayPal. Plaćanje je postalo hiper kompetitivno područje, tempo inovacija je sve brži i sve oči su uprte u PayPal. Ovaj prestanak suradnje PayPalu će pomoći da ostvari svoj puni potencijal i uhvati tempo konkurencije. – tvrdi analitičar Denee Carrington.

Nakon razdvajanja, CEO novog eBaya bit će Devin Wenig, a PayPala Dan Schulman. Wenig, bivši zaposlenik American Expressa.

30. travanj 2024 04:17