Tehnopolis
StoryEditor

Razotkriveni putnici kroz vrijeme

20. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Prije 13,7 milijardi godina nastao je svemir. Prvi su objekti u njemu zasjali prije 13-ak milijardi godina i tako odaslali signale koje Zemljani, predvođeni znanstvenicima i inženjerima, kane uhvatiti za nekoliko godina.

Postanak galaksija i zvijezda trebao bi, naime, snimiti najveći, najmoćniji, a istodobno i najosjetljiviji radioteleskop na svijetu nazvan Square Kilometre Array (SKA) koji će devet država (Australija, Italija, Južnoafrička Republika, Kanada, Kina, Nizozemska, Novi Zeland, Švedska i Velika Britanija) početi službeno graditi 2016. godine. Taj trenutačno najuzbudljiviji znanstvenotehnološki pothvat na planetu za Tehnopolis je opisao jedan od njegovih glavnih aktera - prof. Peter Quinn - astrofizičar i direktor Međunarodnog centra za radioastronomiju (ICRAR) iz Pertha u Australiji. Objasnio je kako znanstvenici radioteleskopom SKA kane snimiti svemir u trenutku nastajanja prvih galaksija i zvijezda, vratiti se više od 12 milijardi godina u prošlost, k tome uhvatiti tragove izvanzemaljskog inteligentnog života, a Zemljanima život oplemeniti brojnim inovacijama. Otkrio je usput i kako su svi astronomi putnici kroz vrijeme. 

‘Svemirski’ novi broj Tehnopolisa, Liderova mjesečnika o inovacijama, znanosti i tehnologiji, otkriva i kako vijesti s Marsa, Merkura, Europe, Nove Zemlje... obećavaju. Pozdrav šaljemo zato i onima izvan zlatokose zone, a u orbitu šaljemo satelite iz kućne radinosti. Želite u realnom vremenu pratiti kako se topi led na Zemlji, sijeku šume, niču odlagališta otpada, vode ratovi, emigriraju životinjske vrste? Uložite onda u neki od novih satelita i zadovoljite gotovo sve svoje voajerske strasti. Umjesto priče o najnovijim inovacijama i postignućima, u redakciju je zalutalo pismo naslovljeno na Djeda Mraza. Budući da je iz pouzdanog izvora odmah stigla i reakcija na njega, pismo ‘javnom djelatniku’, a i reagiranje na njega, donosimo u cijelosti. Znamo da vjerojatno nema države na svijetu u kojoj učitelji nisu potplaćeni. Ipak, neki potpuno obični ‘teacheri’ poduzetna duha postali su malo bogatiji zahvaljujući lekcijama koje nude online. Predstavljamo pomalo sramažljivo neke učitelje zvijezde, ali zato raskošno prezentiramo ICT trendove koji će obilježiti 2013. godinu. Uđite s nama u eru velikih podataka!

Datum izlaska novog broja Tehnopolisa koji je na tržištu uz Lider 21. 12. 2012. (20. 12. u Zagrebu), potaknuo je dr. sc. Dario Hrupec, fizičara s Instituta ‘Ruđer Bošković’, da se zapita komu katastrofičari ne idu na živce? No na katastrofe je naviklo 700 članova Hrvatske gorske službe spašavanja s kojima smo proveli dan u akciji. Jači su od elementarne nepogode!Tehnopolis, među ostalim, otkriva i zašto industrijski internet konkurira kristalnoj kugli, zašto bi kemijske reakcije u mlinu mogle gotovo revolucionarno pomoći industriji, okolišu i potrošačima, a tumačimo kako su se mirisi našli na optuženičkoj klupi jer je Europska unija postala alergična. Tumačimo i kako je HVO uspio u Finskoj, a u Njemačkoj masovna energijska obnova zgrada.

Budućnost je stigla i u Sjedinjene Američke Države pa automobili koji voze sami, Googleovi Priusi, već jure Kalifornijom, Floridom i Nevadom. Ozakonjena je ondje vožnja bez vozača pa predstavljamo dvadeset samovozećih top-automobila. Upozorili smo usput i kako pametna tehnika želi više od dodira i zavapili: Pazi, LED! Sve naprednije tehnologije svjetlećih dioda obećavaju, naime, nevjerojatnu budućnost. LED, OLED, TOLED, AMOLED... pomiču granice stvarnosti. Kako? Detaljnije se tumači u novom Tehnopolisu koji se svojim izlaskom baš zainatio katastrofičarima svih vrsta.

06. svibanj 2024 08:01