Tehnopolis
StoryEditor

Rebrendiranje Windows Phonea – Microsoft predstavlja Windows 10 Mobile

15. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Čini se kako Microsoft odustaje od Windows Phone brenda, koji već pet godina polako propada na mobilnom tržištu. Na njegovo mjesto dolazi Windows 10 Mobile, a trebao bi debitirati ovo ljeto.

Windows 10 Mobile sadržavat će Microsoftove takozvane univerzalne aplikacije, dizajnirane na način da funkcioniraju na svim platformama. Mobilni operativni sustav koristit će i opciju Continuum, koja automatski mijenja izgled, odnosno sučelje aplikacija ako, primjerice, smartphone priključite na PC, tako da možete komunicirati pomoću miša i tipkovnice.

U razdoblju od 2000. do 2007. godine, prije pojave Appleovog iOS-a i Googleovog Androida, Windows Mobile je bio najpopularniji mobilni operativni sustav. Microsoft se nada da će novi mobilni operativni sustav oživjeti staru slavu zahvaljujući mogućnosti funkcioniranja softvera na uređajima svih tipova i veličina. Krovni plan jest do 2018. godine proširiti verzije Windows 10 softvera na barem milijardu uređaja. Stoga će Microsoft novi softver dijeliti besplatno. I dalje, međutim, nije poznat točan kada će biti dostupan javnosti.

Microsoft se također nada da će se Windows 10 proširiti i na uređaje kao što su bankomati, uređaje koji funkcioniraju putem senzora, automobile i sve gadgete vezane uz Internet of Things. U srijedu su predstavljene i razne inačice Windowsa 10 – Windows 10 Home za prosječne korisnike, Windows 10 Pro s nekim dodatnim mogućnostima, Windows 10 Enterprise za poslovanje te Windows 10 Education za škole i fakultete.

25. travanj 2024 17:23