Tehno
StoryEditor

Revolucija u odvajanju i recikliranju plastike

16. Siječanj 2022.

Strojevi sada mogu prepoznati 12 različitih tipova plastike jer plastika je doista fantastika. Pod tim se pojmom ne skriva samo jedan materijal, nego je ono što zovemo plastikom kombinacija materijala, tj. polimera s različitim kemijskim spojevima i aditiva kao što su pigmenti i vlakna. Zbog toga ju je, kažu, teško odvajati i reciklirati, ali inventivno rješenje nedavno su ponudili istraživači s Odjela za biološko i kemijsko inženjerstvo na Sveučilištu Aarhus u suradnji s tvrtkama Vestforbrænding, Dansk Affaldsminimering Aps i Plastix.

U znanstvenom časopisu Vibrational Spectroscopy objasnili su kako su razvili novu tehnologiju koja s pomoću kamere može razlikovati vrste plastike PE, PP, PET, PS, PVC, PVDF, POM, PEEK, ABS, PMMA, PC i PA12. Upravo te vrste sastojci su većine plastičnih proizvoda koji se upotrebljavaju u kućanstvu. Izvanredni profesor Mogens Hinge, koji vodi taj projekt na Sveučilištu Aarhus, rekao je da se s tom tehnologijom može vidjeti razlika između svih vrsta potrošačke plastike i nekoliko plastičnih materijala visokih performansi.

Tehnnologija se služi i strojnim učenjem za analizu i kategorizaciju vrste plastike izravno na pokretnoj traci, pa se ona može razdvojiti u različite vrste. Danska tehnologija planira se uvesti u Plastix i Dansk Affaldsminimering Aps ovoga proljeća.

18. travanj 2024 23:22