Tehnopolis
StoryEditor

Rođene su nove kategorije automobila i motocikala

14. Prosinac 2014.

Prvi električni ispisani automobil namijenjen vožnji na kraćim udaljenostima, iza kojeg stoje njemačka tvrtka StreetScooter i Sveučilište u Aachenu u Njemačkoj, izrađen je u samo godinu dana i nedavno predstavljen na sajmu EuroMold u Frankfurtu.

Takvi automobili, ističu na Sveučilištu, mogu biti napravljeni u nekoliko mjeseci, za razliku od uobičajene proizvodnje od nule u automobilskoj industriji, kojoj je potrebna i koja godina. Uz pomoć najvećeg 3D pisača za proizvodnju na tržištu Objet1000 tvrtke Stratasys, koji može ispisivati različite materijale, obilježja StreetScootera C16 mogu se mijenjati prema zahtjevima kupaca, a dizajniranje je brzo. S obzirom na to da je utvrđeno kako se u danu uglavnom putuje na udaljenosti do 40 kilometara, tvrtka StreetScooter odlučila je ponuditi električno vozilo koje još ne postoji na tržištu izmislivši novu kategoriju vozila: short distance vehicle (SDV).

U projektu su se udružili sveučilišni profesori i automobilski dobavljači, koji su na kraju privukli 80-ak tvrtki zainteresiranih za stvaranje malog i moćnoga gradskog automobila. Očekuje se da bi svojom veličinom, dostupnošću, izvedbom i iskoristivošću mogao itekako konkurirati konvencionalnim vozilima. Prototip je izdržljiv jer je uspješno položio ispitivanje u svim uvjetima u kojima se nalaze i obični automobili. Sveučilište i StreetScooter već su izradili dostavljačko vozilo za Njemačku poštu prema 3D tehnologiji ispisa kada su razvijali izradu prototipa StreetScootera C 16. Njemačka pošta sad ih ima 50, a mogu se naručiti od sredine ove godine. Objet1000 je, pak, najveći 3D pisač za različite materijale u veličini 1 × 0,8 × 0,5 m, stoji više od 600.000 američkih dolara, a materijali dodatnih 40.000 dolara. Sveučilište u Aachenu prvo je sveučilište na svijetu koje ga ima i upotrijebilo ga je u izradi velikih i malih dijelova svoga električnog automobila. Svi vanjski dijelovi su tako izrađeni, uključujući branike, panele za vrata, velike prednje i stražnje panele, maske za svjetla, blatobrane te neke ugradbene dijelove. Vozilo teži 450 kilograma i pogodno je za udaljenosti od najmanje 100 kilometara uz najveću brzinu od 100 km/h. StreetScooter će izrađivati i Compact, obiteljski električni automobil s tri sjedala i mogućnošću da se doda dječje sjedalo iza vozača. To dodatno mjesto služi zapravo za teret, pa iako je vozilo još u fazi prototipa, predviđeno je da će se početi prodavati do kraja ove godine.

U rujnu je pak u Chicagu predstavljen dvosjed Strati (tal. slojevi), koji slovi za prvi električni mali automobil bez krova napravljen 3D ispisom. Automobil se sastoji od 49 dijelova, najveći dio je kostur vozila, a zamisao je američke tvrtke Local Motors, koja je prošle godine pokrenula projekt u suradnji sa Cincinnati Incorporatedom i Oak Ridge National Laboratoryjem. Težilo se pojednostavnjenju izrade izravnom digitalnom proizvodnjom tako što tvrtka upotrebljava open source dizajn potičući članove da predlažu ideje o dizajnu vozila, koje se potom usavršava i proizvodi. Ispis vozila traje 44 sata, a jedan je dan potreban za detaljan dovršetak, iako se misli da ga je moguće izraditi i za manje od dva dana. Trebalo bi se od 2016. godine prodavati po cijeni od 18.000 do 34.000 dolara, najveća brzina mu je 64 kilometra na sat te s jednim punjenjem može voziti 193 kilometra. Sada se može voziti samo mjesnim cestama, za autocestu još nema dopuštenje. Local Motors planira po cijelom svijetu otvoriti mikrotvornice u kojima će kupci moći odlučivati kako će im izgledati vozilo.

Uz bok ispisanim elektroautomobilima na cestama bi se trebao iduće godine naći i talijanski supermotor Energica Ego, također električan i ispisan. Tvrtka CRP Group izbacila je motobrzinca koji može voziti do 240 km/h te odvoziti 150 km jednim punjenjem baterije. Baterija se puni manje od tri sata, a motor se već može naručiti uz polog od 500 eura. Cijena će mu biti od 22.000 do 25.000 eura, pa kada zatutnji ulicama gradova, počet će se raditi na stvaranju njegove motodružice Eve. Posebno se ističe da, iako je riječ o električnom dvokotaču, može proizvoditi buku jednaku onoj uobičajenih motora. Pojavit će se i aplikacija za pametne telefone koja će davati podatke o najbližim postajama za punjenje baterija. Kornjačin oklop nadahnuo je njemačku tvrtku EDAG Engineering da ispiše okvir konceptnog automobila Genesis, koji u potpunosti prati izgled gmazove zaštite. Želeći što bolje zaštititi putnike u automobilu odabrana je baš kornjača jer je njezin oklop izvanredno izdržljiv zbog oblika školjke koji daje čvrstoću. Takav oblik moguće je dobiti samo 3D ispisom, ali zasad Genesis više podsjeća na skulpturu. EDAG ujedno smatra da će za deset godina postojati potpuno ispisani automobili, a za dvije će se moći tako dobiti i neki manji dijelovi poput retrovizora.

 

20. travanj 2024 01:10