Tehnopolis
StoryEditor

Rusija prijeti blokadom Googlea, Twittera i Facebooka

23. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Rusija je Googleu, Twitteru i Facebooku uputila upozorenje zbog kršenja ‘ruskih zakona o internetu‘, a glasnogovornik Roskomnadzora je izjavio kako će, ukoliko se ne ‘pokore‘ ruskim zakonima, biti blokirani.

Roskomnadzor, federalno tijelo Rusije zaduženo za nadzor medija, masovne komunikacije, informacijske tehnologije i telekomunikacije, ovog je tjedna trima američkim kompanijama poslalo pismo upozorenja.

- Pismom želimo podsjetiti na posljedice kršenja legislative – objasnio je glasnogovornik Roskomnadzora Vadim Ampelonsky, aludirajući na potencijalno blokiranje kompanija u Rusiji.

Pristajanje na zahtjeve Rusije značilo bi da navedene kompanije Roskomnadzoru moraju dostaviti podatke o ruskim blogerima koji imaju više od tri tisuće čitatelja dnevno te skinuti stranice koje Roskomnadzor ocijeni kao one koje pozivaju na ‘proteste i nerede‘.

Vladimir Putin je jednom prilikom internet opisao kao projekt CIA-a. Krajem 2014. godine je obećao da će donijeti zakon kojim će internet podvrgnuti državnoj kontroli, što kritičari takvih praksi navode kao direktno kršenje slobode govora. Zakon koji je Putin donio 2014. ruskim tužiteljima daje pravo da bez sudske odluke blokiraju stranice koje sadrže informacije o protestima. Dodatno, sukladno tom zakonu, blogeri koje prati mnogo ljudi moraju proći službenu registraciju i potvrditi svoj identitet.

Facebook je odgovorio kako je njihova praksa odgovaranje na zahtjeve vlada, ali samo onih zahtjeva koji su u skladu s politikom kompanije te koji su u skladu s međunarodnim standardima pravnih procesa. Statistike o tome kako Facebook odgovara na zahtjeve o podacima korisnika govore kako je kompanija u 2014. godini odbila oba zahtjeva ruske vlade, ali pristala na gotovo 80 posto od 14 tisuća zahtjeva koje su im uputili sudovi, policija i vladine agencije SAD-a u drugoj polovici 2014. godine.

Twitter ima sličnu statistiku – odgovori na zahtjeve SAD-a su slični kao kod Facebooka, a odbijeno je 108 zahtjeva ruske vlade u drugoj polovici 2014. godine. Google je objavio kako su u drugoj polovici 2014. ispunili pet posto od 134 zahtjeva iz Rusije, što je znatno manje od statistike koja vrijedi za SAD u istom razdoblju.

19. travanj 2024 15:17