Tehnopolis
StoryEditor

SAD zbog stroge regulacije riskira stotine milijuna dolara investicija

26. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

SAD bi mogle izgubiti stotine milijuna dolara investicija ukoliko FAA, Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo, nastavi opstruirati planove vezane uz bespilotne letjelice, upozoravaju iz Amazona.

Već ionako žučna debata dobila je novi zaokret u utorak kada je Amazon, koji doslovno prijeti SAD-u zbog stroge regulacije, optužio FAA za odugovlačenje odobrenja licence za testiranje bespilotnih letjelica.

Amazonov Paul Misener obrušio se na činjenicu da je FAA-u trebalo više od šest mjeseci za izdavanje dozvole za jedan model letjelice – toliko dugo da je testna letjelica kroz tih šest mjeseci već postala zastarjeli model.

- Taj model više ne koristimo za testiranja. Razvili smo naprednije modele koje testiramo izvan SAD-a. Nigdje osim u SAD-u nismo morali čekati dulje od mjeseca ili dva na licencu. – objašnjava Misener.

Dodao je i kako su druge države imaju znatno ‘razumniji‘ pristup problemu te da su prepoznale financijsku korist od komercijalnih operacija vezanih uz bespilotne letjelice. Amazon je s testiranjem svog programa dostave zrakom, nazvanog Prime Air, započeo u Cambridgeu u studenom prošle godine. Stručnjaci tvrde kako bi industrija bespilotnih letjelica SAD-u mogla donijeti čak 14 milijardi dolara u prve tri godine te više od 82 milijarde dolara kroz deset godina.

Iz FAA-a objašnjavaju kako je sigurnost na prvom mjestu te da želja za profitom ne bi smjela narušiti primarnu brigu za sigurnost.

19. travanj 2024 20:06