Tehnopolis
StoryEditor

Sada je službeno: Dionica Alibabe vrijedi 68 dolara

19. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Alibaba, kineski gigant e-trgovine, jučer je osigurao svoje mjesto u povijesti. Naime, cijena dionice u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) iznosi čak 68 dolara.

Obično su samo veliki investitori, kao što su hedge fondovi, u mogućnosti kupovati dionice po toj cijeni. Trgovanje dionicama Alibabe započelo je danas pod simbolom ‘BABA‘.

Takva inicijalna javna ponuda tvrtki je donijela 21,8 milijardi dolara. U svakoj pogodbi kao što je ova, investicijske banke koje sudjeluju u samom procesu imaju opciju kupnje dodatnih dionica. Ako se situacija odvije na taj način, IPO bi mogla doseći 25 milijardi dolara – svjetski rekord.

Alibaba, tvrtka koju je osnovao bivši profesor engleskog Jack Ma, sada je jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu. Ako, pak, nikada niste čuli za tu tvrtku, niste jedini.

Ta se kineska kompanija obično opisuje kao svojevrsna mješavina eBaya, Amazona i PayPala. Tvrtka nije pretjerano aktivna u SAD-u, iako bi se to moglo promijeniti.

Vrijednost Alibabe procijenjena je na čak 167,6 milijardi dolara, što je i više nego dvostruka vrijednost eBaya, a tvrtka je nadmašila i Amazon. Trenutno je u elitnom društvu iza Googlea i Facebooka.

Sukladno zaradi kroz dvanaest mjeseci, zaključno s ožujkom, procjenjuje se da će se zarada tvrtke povećati za 44 posto.

Investitori su, pak, koncentrirani na Alibabinu dominaciju na kineskom tržištu e-trgovine, što je bitno ako uzmemo u obzir brzorastuću kinesku srednju klasu. Ipak, nekoliko je rizika.

Prije svega, Alibaba ima neobičnu korporativnu strukturu, koja partnerima omogućava kontrolu nad izvršnim odborom, ali investitorima pruža jako malo moći. Isto tako, Alibaba je donedavno bila raj za krivotvorenu robu. SAD su Alibabinu platformu Taobao označile kao ‘zloglasno tržište‘ na kojem je ‘krivotvorena roba masovno dostupna‘. Međutim, inicijalnoj javnoj ponudi prethodilo je rješavanje takvih problema.

Jack Ma zarađuje pravo bogatstvo na inicijalnoj javnoj ponudi. On sam prodaje 12,75 milijuna dionica, što će mu donijeti 867 milijuna dolara. Zadržat će osam posto kompanije.

Ovakav ishod velika je pobjeda za Yahoo, koji posjeduje 22,4 posto dionica Alibabe. Pretpostavlja se da će Yahoo ponuditi 140 milijuna dionica na prodaju. Među tvrtkama koje će profitirati od ovakvog razvoja situacije, nalaze se i Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs i JPMorgan Chase.

19. travanj 2024 13:19