Tehnopolis
StoryEditor

Samsung i Apple proglasili primirje u ratu patenata izvan SAD-a

07. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Samsung i Apple su se danas dogovorili da će odustati od svih međusobnih tužbi oko patenata izvan SAD-a.

Proizvođači iPhonea i Galaxyja izbacili su gotovo identične izjave i najavili globalno primirje, ali nisu odustali od tužbe u SAD-u, koja, kažu analitičari, povlači za sobom neke puno ozbiljnije posljedice.

Dva tehnološka diva odbila su otkriti detalje dogovora, ali su se složili da dogovor izostavlja tužbu koja je pokrenuta na federalnom sudu SAD-a. Odbačene su tužbe u Australiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Nizozemskoj, Južnoj Koreji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Rivalstvo je oslabilo i žele se posvetiti samo jednoj bitci, onoj u SAD-u. Uvidjeli su da nema koristi od bitki diljem svijeta koje samo gomilaju odvjetničke troškove. – izjavio je analitičar Young Park.

Apple i Samsung zajedno dominiraju globalnim tržištem smartphonea s udjelom od 37,1 posto, prema podacima Strategy Analiticsa.

Njihova je borba započela u SAD-u 2011. godine kada je Apple optužio Samsung za kopiranje elemenata iPhonea. U danima nakon inicijalne tužbe, Samsung je tužio tvrtku Cupertino u Južnoj Koreji, Japanu i Njemačkoj.

Borbe su se nastavile čak i kada su Apple i Samsung počeli surađivati, odnosno kad je Apple počeo ovisiti o Samsungu kad je riječ o dijelovima kao što su, recimo, čipovi.

Izvor upoznat sa situacijom objasnio je kako su rivalske tvrtke jednostavno odlučile da nema koristi od tih tužbi.

U SAD-u Samsung čeka rezultate gigantskog suđenja iz 2012. godine, kako bi nadoknadio 930 milijuna dolara štete. Apple tvrdi da je ta šteta opravdana, ali je povukao zahtjev za trajnom zabranom prodaje nekih starijih Samsungovih modela.

Apple je ranije ove godine dobio bitku oko serije patenata protiv Samsunga i dobio 120 milijuna dolara. U tijeku je i dalje zahtjev za zabranom prodaje nekih novijih Samsungovih modela smartphonea.

Samsung se, pak, sukobio s Microsoftom jer je odbio isplatiti iznos za patentnu licencu prošle godine nakon što je Microsoth najavio kupnju Nokijinog odjela za uređaje i servis.

Apple i Googleov odjel Motorola Mobility su se ožujku uspjeli dogovoriti.

Apple i tvrtke koje proizvode smartphone s Googleovim Android operativnim sustavom, kao što je Samsungova Galaxy serija, već imaju velik broj međusobnih tužbi.

Bit će zanimljivo promatrati rasplet patentnih bitki i u svjetlu činjenice da će Apple prema najnovijim informacijama predstaviti novi model iPhonea 9. rujna. Sljedeća generacija iPhonea trebala bi imati veće zaslone, od 12 i 14 centimetara dijagonalno, a pokretao bi ga brži novi procesor A8, kako kažu jedan specijalizirani tehnološki portal i Wall Street Journal.

04. svibanj 2024 09:28