Tehnopolis
StoryEditor

Samsung podbacio i u Indiji

07. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Kada je Samsung u pitanju, loši rezultati na azijskom tržištu nisu ograničeni samo na Kinu.

Tvrtka iz Južne Koreje više nije na broju jedan po prodaji smartphonea na kineskom tržištu, tvrdi istraživačka tvrtka Canalys. Zamijenila ju je mlada tvrtka Xiaomi koja je bazirana u Pekingu i trenutno je najbrže rastući brend smartphonea na svijetu. Samsung, dugogodišnji broj jedan u Kini sada sa 12 posto tržišta zaostaje za tom mladom tvrtkom koja drži 14 posto kineskog tržišta.

Samsungova dugogodišnja dominacija na drugom po redu najvećem azijskom tržištu, Indiji, također je upitna. Indijska tvrtka Micromax Informatics, iz grada Gurgaona, s prodajom mobilnih uređaja započela je 2008. godine, a sada je najpopularniji brend u Indiji. Prema podacima tvrtke Counterpoint Research, Micromax drži 16,6 posto indijskog mobilnog tržišta (što uključuje smartphone i ostale mobilne uređaje) i po prvi puta je na prvom mjestu.

Na tržištu smartphonea Samsung i dalje prednjači držeći postotak od 25 posto, ali Micromax napreduje i na tom polju te drži čak 19 posto tog tržišta.

Gubljenje prve pozicije u Indiji za Samsung možda nije toliko velik problem koliko gubljenje dominacije u Kini. Samsung, međutim, ima razloga za brigu oko neuspjeha u Indiji jer se na tom tržištu mora boriti ne samo sa Micromaxom, već i sa kineskim rivalskom tvrtkom Xiaomi. Ta se tvrtka, naime, širi na tržištima kao što je Brazil, Indonezija ili Rusija. Prošlog je mjeseca Xiaomi počeo prodavati svoj Mi3 smartphone u Indiji po cijeni od 13,999 rupija (232 dolara). Lokalni partner te tvrtke, Flipkart.com, kaže da se otprilike 100 000 ljudi prijavilo za kupnju Xiaomi uređaja.

Iako nije snažna kao Kina, Indija je veliko i rastuće tržište. Ove je godine pošiljka smartphonea u Kinu porasla za 24 posto, a u Indiji se brojka gotovo udvostručila. Indija je tako postala drugo po redu najbrže rastuće tržište koje podrazumijeva čak 7 posto globalnih pošiljki smartphonea. Očekuje se da će sljedeće godine tržište narasti za narednih 37 posto.

26. travanj 2024 22:51