Tehnopolis
StoryEditor

Samsung pretekao Nokiju

27. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Južnokorejski elektronički div Samsung Electronics pretekao je finsku Nokiju i zauzeo poziciju vodećeg proizvođača u svijetu po broju isporučenih mobitela, prenosi BBC rezultate istraživanja savjetodavne tvrtke Strategy Analytics.

Nokia je 1998. istisnula s vodeće pozicije američku Motorolu da bi Samsung u prvom ovogodišnjem tromjesečju isporučio 93 milijuna mobitela, u usporedbi s Nokijina 83 milijuna. Samsungov udio u svjetskom tržištu mobitela sada iznosi 25,4 posto, Nokijin 22,5 posto dok je Apple na trećem mjestu sa samo 9,5 posto. Južnokorejska tvrtka izvijestila je u petak da je u prethodnom tromjesečju ostvarila najveću dobit od 2008., u iznosu 5.050 milijardi wona (4,5 milijardi dolara), u odnosu na 2.780 milijardi wona u istom razdoblju lani.

Samsung je ujedno najveći proizvođač televizora i ravnih ekrana u svijetu. Samsungov odjel za informatičku tehnologiju i mobilne komunikacije, koji proizvodi multifunkcionalne (pametne) telefone, ostvario je u prvom tromjesečju operativnu dobit od 4.270 milijardi wona, a prihodi su mu na godišnjoj razini poskočili 86 posto.Južnokorejski proizvođač sprema se idućeg tjedna predstaviti javnosti najnoviji model pametnog telefona iz serije Galaxy, koja je pridobila veliku naklonost potrošača i pomogla Samsungu da pretekne Apple i zauzme vodeću poziciju u svijetu po broju isporučenih pametnih telefona.- Na tržištu pametnih telefona prisutna su gotovo samo dva igrača, Samsung i Apple - konstatirao je Lee Sei-Cheol iz Meritz Securitiesa. Očekuje se da će potražnja za pametnim telefonima u svijetu nastaviti rasti u idućim godinama, pri čemu marketinška tvrtka IDC predviđa da će broj isporučenih telefona ove godine porasti za trećinu, na 659,8 milijuna.

06. svibanj 2024 01:21