Tehnopolis
StoryEditor

Samsungov kamion za sigurnu vožnju

23. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Mrzite kada se na cesti nalazite iza kamiona pa ne možete vidjeti cestu ispred njega? Ne možete ga preteći jer ne znate ima li automobila na susjednoj traci sve dok ne krenete pretjecati? Samsung ima genijalno rješenje.

Naime, kompanija testira novi koncept naziva Safety Truck (Sigurni kamion), koji bi vožnju mogao učiniti sigurnijom. Riječ je o kamionima koji se od ‘običnih‘ kamiona razlikuju po jednom detalju – na prednjem dijelu vozila imaju wireless kamere, a na stražnjem dijelu (kojeg vozač iza kamiona vidi) se nalaze četiri golema ekrana prikazuju pregled ceste ispred kamiona, odnosno sliku koju snimaju kamere.

Samsung je na primjeru Argentine objasnio potrebu za ovakvim rješenjem. Argentina, naime, ima jednu od najvećih stopa prometnih nesreća u svijetu, a većina se dogodi pravo na dvosmjernim cestama. Ideja iza Safety Trucka je vozačima omogućiti bolji uvid u cestu ispred njih i kamiona, kako bi mogli donijeti bolje odluke o pretjecanju. Rješenje bi trebalo spriječiti i nagla kočenja ili sudare sa životinjama na cesti.

Safety Truck je još uvijek prototip, ali utvrđeno je kako tehnologija funkcionira, stoga se iz Samsunga nadaju kako bi se ideja ubrzo mogla realizirati na cestama.

26. travanj 2024 15:03