Tehnopolis
StoryEditor

Sezona nosive tehnologije

02. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Svako malo, uglavnom u najneugodnije doba, vaša perilica rublja ili sušilica odbije poslušnost. Odjeća koju ste željeli odjenuti smrdi i pomiješana je s oznojenom, mokrom sportskom odjećom, a pred vama je naporan dan s brojnim obvezama.

Malo tko nije doživio sličnu nezgodu, a rješenje problema stiže nam s novim tehnologijama, primjerice onom koju je razvila tvrtka Wool&Prince za neperivu majicu i ponudila ulaganje u nju na najpopularnijem internetskom servisu za kolektivno financiranje - Kickstarteru. Istina, trendseteri pioniri novog smjera modnog razvoja, usmjerenog na korištenje sofisticiranim senzorskim i bežičnim tehnologijama, u početku će u najmanju ruku djelovati luckasto. No unatoč tome trebamo se ozbiljno zamisliti i čim prije prihvatiti činjenjicu da je nova era odijevanja već na modnim pistama, što znači uskoro i na svima nama. Nećemo se stići okrenuti, a već ćemo nositi Googleove naočale, Appleov iWatch, majice koje ne povlače mirise i ne zahtijevaju glačanje, narukvice koje se povezuju s pametnim telefonom... Stoga nije naodmet pogledati kakvu nam budućnost nose nove odjevne tehnologije. Riječ je o jednoj od najuzbudljivijih tržišnih niša digitalnog doba, jer treba imati na umu da današnji ‘tržišni džepovi’ ubrzo postaju masovna tržišta sutrašnjice.

Započnimo sa satovima, koji ove godine doživljavaju svoju renesansu. Novi satovi koji kreću na osvajanje tržišta spajaju se sa smartphoneom, tako da na sebi imate ‘osobnu tjelesnu mrežu’. Čini se da će Pebble, pametan sat inovatora Erica Migicovsyja, biti ona ključna točka prelaska na nove tehnologije, a MuteWatch 2.0 ima nakanu funkcionalnost dotjerati do maksimuma. Ipak, Pebble je lani otvorio vrli novi svijet, pa sad već imamo satove koji reagiraju na zvukovne komande, sportske satove koji mjere tjelesne funkcije i preračunavaju kalorije ili prijeđene kilometre, imaju SOS alarme, pa čak i one na kojima možete ispisati kraće poruke.No, iako sve zvuči uzbudljivo, tehnologija još nije toliko napredovala da kreatori ne bi pred sobom imali teške izbore - o formi ili funkcionalnosti - pa će u tom kontekstu ova godina biti posebno važna. Primjerice, MetaWatch slijedi instinktivnu formu, a Basis ganja čistu funkcionalnost, a što će i na koji način nadvladati ili će se s vremenom forma i funkcija nadomještati ostaje vidjeti. Ono što ovu priču čini neizvjesnom svakako su neka važna otvorena pitanja; hoće li proizvođači satova posrnuti kao neke pregažene aplikacije, može li to poremetiti tržište uzbudljivih iskustava, kako će reagirati Swatch?

Pionire u izradi silikonskih narukvica, pak, ne brine hoće li njihov nakit imati punu funkcionalnost satova. Konkurentski brendovi Nike FuelBand i Jawbone Up postavljaju novi snažan trend i estetiku. Ideja se nastavlja na narukvice poput one za ulazak u Disney World, a na kojoj su pohranjeni podaci o gostu, koja daje pristup svim plaćenim sadržajima, pa i otvara vrata od sobe. Najpametnije narukvice pratit će korisnikov puls, srčane otkucaje, ritam sna, ukratko biti pomoć u sagledavanju holističke slike vašeg zdravlja. No visok stupanj dizajna odnosno estetike morat će pričekati dok puna funkcionalnost proizvoda ne postane standardizirana. Luksuzni brendovi poput Vertua kreiraju dodatnu opremu za iPhone, koja stoji daleko više od bilo kojeg telefona. No fleksibilan ili zaobljen ultrasvijetli OLED-zaslon čeka na usavršavanje, navodno barem još godinu dana. Ipak s ulaskom luksuznih brendova u nišu, uz vodootporan dizajn, personalizaciju i dodatak šarma, senzori na zapešću smješteni na elegantnoj narukvici ili nešto debljoj poput sportskih znojnika za zapešće ubrzo će krenuti u osvajanje tržišta.

Kvalitetne i brendirane audioslušalice već su odavno postale ulični must-have, a novi će sustavi slušalica dobar izgled i odanost proizvodu podići na novu razinu. Luksuzni brendovi već su snimili tu mijenu na tržištu, ali za njih kao i za klasične ponuđače audioopreme distribucija u nužno novim kanalima neće biti lagan zahvat. Novi i apsolutno trendovski brendovi poput Monstera, Jawbonea i Parrota pokušavaju oblikovati tržište, a Longitech UE nastavlja svojim smjerom; odličnog odnosa cijene, kvalitete i stila. Kako će se taj smjer razvijati najbolje će se vidjeti prema ulasku luksuznih brendova u elektronički sektor.

Pozicioniranje pametne tehnologije u svakodnevne predmete jedan je od trendova s najvećom potencijalnom potražnjom. Tamo će internet apliciran na stvari i nosive tehnologije konvergirati. Ljepota ideje je da daje korisnicima moć da odluče koji predmet treba postati ‘pametan’, tako da proizvođači mogu izraditi optimalane softvere kako bi pratili - ključeve, jaknu, pa čak i vaš automobil. Očekuje se da će najčešća forma biti u obliku jastuka, kocke ili naljepnice. Senzorski jastuk Nike+ bio je prva razvojna faza. Današnji je hit Bluetooth 4.0, ključan za preuzimanje svakodnevnih predmeta u novi digitalni svijet. U tom području prilika je za pionirske telekomunikacijske tvrtke, koje mogu plasirati svoja prva rješenja. Fitbit Zi i Misfit Shine su, pak, prva generacija transformativne odjeće koja može biti dotjerana poklopcima ili ornamentima. Taj se trend već rapidno širi najrazličitijim dodacima; primjerice od poklopaca (primjerice na čičak) za obuću biciklista ili vodonepropusnih narukvica za kupanje te dakako pažljivo stiliziranih dodataka za socijalne situacije. Očekuje se da će s vremenom ti poklopci postati sposobni za razne zadatke, omogućavajući instant-prilagodbu senzorskog softvera. Naravno, bit će zanimljivo vidjeti hoće li poklopac tada postati skuplji od senzora. Ta tehnologija prikladna je i za povezivanje primjerice s vašom klavijaturom, pa vam se više ne može lako desiti da vam taktovi olako pobjegnu iz glave.

No većinu će oduševiti pametni materijali, koji se istina ne povezuju s računalom, ali koje ugrađene u nove majice, jakne, haljine ili košulje ne treba prati, poput majice tvrtke Wool&Prince, koja skuplja novac na Kickstarteru. Navodno, više od 100 dana majica nije pustila nikakav miris i sama se ‘ispeglala’ nakon što je bila nagužvana. Majica stoji 98 dolara i dolazi u više boja, a čak i nakon višemjesečnog nošenja dovoljno ju je lagano isprati, ali ne i strojno sušiti. Tvrtka zasad ne odaje tajnu, već marljivo razrađuje patent. Ipak, malo što sa sobom nosi značaj socijalne revolucije kao što to čine Googleove naočale. One su primjer transformacije naočala iz modnog dodatka u funkcionalno sučelje. Googleova odluka da uđe u tu priču svakako je hrabra jer mijenja percepciju korisnika, što uglavnom traje godinama. To se djelomično odnosi na činjenicu da ugrađeno korisničko sučelje mijenja naš uobičajen odnos prema privatnosti i intimnosti. Teško je naime pretpostaviti da će svi biti spremni prihvatiti da su snimani cijelo vrijeme ili da će pozdraviti ideju da je sučelje stalno između njih i svijeta u svakom trenu. Srećom, Google vjerojatno ima strpljenja ustrajati, kao i prvi kupci koji će participirati u razvoju projekta. Njihova će zapažanja znatno odrediti smjer razvoja tih naočala, posebice što se tiče smjera, profila i razine privatnosti.

Tehnologije o kojoj govorimo već znatno utječu na razvoj novih aplikacija. Telefon postaje novo digitalno središte, a njegov veći ekran omogućit će veću personalizaciju, preglednost i raskošnu vizualizaciju informacija. Razvoj senzora eksplodirao je diljem laboratorija svijeta, pa vam primjerice Museove bandaže za glavu u realnom vremenu mogu skicirati moždane valove dok pišete mail ili vam ogrlica Vibe pokazuje razinu stresa. A to su samo počeci. Morat ćete uskoro jako paziti što odijevate i jesu li vaše cipele povezane s vašim satom, narukvicom ili smartphoneom.

05. svibanj 2024 23:33