Tehnopolis
StoryEditor

Sitan, ali dinamitan

27. Lipanj 2015.
Piše:
Branimir Kovač

Izradi novih rješenja u dizajnu računala pridružio se i AMD. Project Quantum predstavljen je ovih dana, a iako još nije riječ o konkretnom proizvodu, trebao bi redefinirati mala osobna računala kad se pojavi u trgovinama

Mala osobna računala u pravilu su uvijek imala znatno slabije performanse od stolnih. Razlog nije samo u tome što je ograničen prostor za komponente, nego još više zbog toga što u malim kućištima nedostaje prostora za kvalitetno rashlađivanje.

Zanimljiv iskorak bio je Appleov zadnji Mac Pro koji je u kompaktnom dizajnu ponudio snagu prave radne stanice za profesionalce, no koji i dalje zaostaje u ugradnji najmodernijih grafičkih rješenja (koja se jako griju). Budući da je AMD uz nVidiju najjači proizvođač grafičkih čipova, u dizajnu ovog računala sve je podredio kvalitetnom rashlađivanju.

Project Quantum podijeljen je na dva odvojena dijela povezana samo cijevi koja provodi ugrađeno vodeno hlađenje. Taj smjeli dizajnerski potez omogućio je rad na prihvatljivim temperaturama, pa se očekuje da će se računalo prodavati sa snažnom grafičkom karticom Radeon R9 Fury X s dva čipa. Nije nevažno ni to što se tako omogućio i gotovo bešuman rad, što je za mini PC računala, koja obično stoje na stolu, iznimno važno.

23. travanj 2024 15:17