Tehnopolis
StoryEditor

Slavu odnijeli pametni telefoni

27. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

Na Mobile World Congressu u Barceloni, koji je počeo u ponedjeljak, a trajat će do 1. ožujka, okupilo se preko 1400 izlagača iz cijelog svijeta. Prvi je dan obilježio niz novosti ključnih igrača mobilne industrije.

GSMA, krovna udruga mobilne industrije i organizator kongresa iznijela je podatak da će do 2015. broj mobilnih veza porasti za još 2,5 milijardi mobilnih veza te će ih na globalnoj razini biti 9,1 milijardu što dovoljno govori o potencijalu i važnosti industrije. Osim toga, tijekom 2011. mobilna industrija je generirala 1,5 tisuća milijardi dolara prihoda preko osam milijuna zaposlenika diljem svijeta. Promjena se događa i unutar same industrije jer se operateri okreću davanju usluga podatkovnog prometa dok glasovne usluge zauzimaju sve manji udio u njihovim prihodima.Prvog dana kongresa pažnja je bila usmjerena na stvaranje nove platforme za jeftinije pametne telefone naziva HTML5 od strane španjolskog telekom operatora Telefonice i kompanije Mozzila, vlasnika pretraživača Firefox koji će biti službeni pretraživač.

Dok je stručna javnost bila zainteresirana za , također, Telefonicino pokretanje testne LTE mreže i Huaweijeva mrežna rješenja, ‘slavu‘ su odnijele premijere pametnih telefona koje su se počele nizati još od nedjelje. Sezonu evenata je otvorio Huawei s najavom o snažnom ulasku na zahtjevno tržište pametnih telefona predstavljanjem premium serije pod nazivom Ascend D. - Kompanije će u 2012. isporučiti 60 milijuna pametnih telefona što predstavlja agresivan iskorak u to tržište budući da smo u godini prije isporučili 20 milijuna primjeraka - rekao je Richard Yu Predsjednik Uprave Huaweijeva dijela za uređaje. Najavio je da su spremni i za kvalitetan napad na tržište tablet računala sa modelom koji neće biti ‘ništa lošiji od iPada 3‘.Gotovo 400 novinara iz cijelog svijeta se okupilo i na Sonyevom eventu na kojem je po prvi puta nakon rebrendiranja Sony Ericsson predstavio dva nova pametna telefona na Android OS-u. Jednostavno brendirani kao Sony, pametni telefoni Xperia U i Xperia S te već prije predstavljena Xperia S ‘pucaju‘ na segment korisnika koji vole kvalitetan prikaz na zaslonu te fotografiranje i glazbu. Sva tri uređaja korisnicima nude pristup bogatoj Sonyijevoj mreži glazbe i filmova. Korisnici će Xperiu U i Xperiu S moći kupiti sredinom drugog kvartala.Na trgu gdje se održava MWC svoje predstavljanje je zakazao i sve popularniji proizvođač pametnih telefona HTC. Predstavljena je serija od tri pametna telefona (One X, One S i One V) jednostavnog naziva One. Sva tri primjerka funkcioniraju na Android OS-u, verziji 4.0 naziva Ice Cream Sandwich. Najavljen je nastavak partnerstva s tvrtkom Beats Audio, poznatijim zbog proizvodnje slušalica. Isporuka One serije trebala bi započeti za dva mjeseca.

15. travanj 2024 12:12