Tehnopolis
StoryEditor

Službeno je potvrđeno – HP se razdvaja na Hewlett-Packard Enterprise i HP Inc

10. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Hewlett-Packard je potvrdio glasine o razdvajanju tvrtke na dva dijela koje su se pojavile tijekom vikenda.

Tvrtka je također potvrdila plan o otpuštanju dodatnih pet tisuća radnika. Tako ušteđen novac bit će preusmjeren u istraživanja i razvoj. Te vijesti su na Wall Streetu, gdje su dionice HP-a narasle za pet posto nakon potvrde glasina, dočekane s odobravanjem.

Hewlett-Packard do kraja 2015. godine više neće postojati – tehnološki div će se razdvojiti na dvije tvrtke. Jedna će se baviti serverima, softverima i cloud tehnologijom, a druga hardverom, odnosno, osobnim računalima i printerima.

Prvu tvrtku, fokusiranu na cloud, koja će dobiti ime Hewlett-Packard Enterprise, vodit će trenutna CEO Meg Whitman. Druga kompanija dobit će ime HP Inc, a vodit će je Dion Weisler.

HP Inc će zadržati trenutni logo tvrtke, a trenutni dioničari HP-a će, nakon razdvajanja, postati vlasnici dionica obiju tvrtki.

- Odluka o razdvajanju na dvije kompanije konačan je potez koji oslikava zaokret u vođenju HP-a. Svaka od kompanija na taj će način dobiti samostalnost, novi fokus, financijske resurse i fleksibilnost koja je nužna kako bismo se mogli prilagođavati tržišnim trendovima i korisnicima. Ukratko, razdvajanjem na dvije kompanije bit ćemo u boljoj poziciji kad je riječ o natjecanju s konkurencijom, podršci korisnicima i partnerima te maksimiziranju vrijednosti dionica. – izjavila je Whitman.

Hewlett-Packard Enterprise fokusirat će se na razvoj cloud usluga, a HP Inc će trud i investicije usmjeriti na računala i 3D printere.

- Ovo je definirajući trenutak razvoja tvrtke budući da korisnici žele inovacije koje će omogućiti mobilnost radništva, bolju povezanost i produktivnost. – objašnjava Weisler.

Razdvajanje će, tvrde mnogi analitičari, omogućiti kompaniji veću financijsku fleksibilnost. Osim toga, nedavni primjer razdvajanja eBaya i PayPala potvrđuje da burze blagonaklono gledaju na politiku razdvajanja.

HP je dioničarima pružio uvid u planove restrukturiranja – osim najavljenog smanjenja broja radnih mjesta za 45 – 50 tisuća, HP će smanjiti broj za još pet tisuća, tako da će do kraja restrukturiranja imati otprilike 55 tisuća zaposlenika manje.

22. travanj 2024 08:24