Tehno
StoryEditor

[Smart Cities] Evo svemirskog obećanja da vam više neće pucati gume na biciklu

21. Travanj 2021.
Što je dobro za Mjesec i Mars, dobro je i za Zemlju. Biciklisti će se valjda složiti

Utemeljene na tehnologiji koju je razvila NASA kako bi povećala otpornost svojih rovera kojima će voziti po Mjesecu i Marsu, gume za bicikle koje stvaraju u američkom startupu SMART (što je skraćenica od shape memory alloy radial technology) trebale bi jamčiti da se nikad neće probušiti, kamo god vas put naveo.

SMART-ove gume za bicikle, priopćili su, nazvane su METL, izrađene su od legure nikal-titana, a guma je, kako kažu, zapravo 'lagan, fleksibilan metal svemirske ere koji se prilagođava terenu i vozi glatko'.

U SMART-u su uvjereni da će njihove 'gume' postati sastavni dio bicikala budućnosti, a vjerojatno i drugih vozila. Opisali su da taj posebni materijal pamti oblike i omogućava gumi da se brzo širi, skuplja, savija i vraća u prvobitno s tanje. K tome nema šanse da se probuši. METL su dosad izradili u u zlatnoj, srebrnoj i metalik plavoj, a na tržištu bi se trebao pojaviti 2022. i, naravno, revolucionirati tržište bicikala.

Pametna rješenja za mobilnost budućnost su pametnih gradova. Kakva nas pametna i održiva rješenja očekuju u Hrvatskoj saznajte 28. travnja na konferenciji Smart Cities.

22. travanj 2024 00:52