11. siječanj 2015.

Stižu nove tehnologije za proizvodnju iskoristive energije

lider.media
lider.media

Znanstvenici diljem svijeta pokušavaju otkriti način kako najdjelotvornije iskoristiti nove izvore iskoristive energije kako bi umanjili ovisnost čovječanstva o zalihama foslilnih goriva. Neki alternativni izvori energije, poput one solarne, iza sebe imaju tradiciju dugu 60 godina, dok su drugi poput antimaterijske energije tek u povojima.

Danas postoji nekoliko start-upova koji rade na tom području. Neke ideje zvuče kao iz romana znanstvene fantastike, dok druge, barem na prvi pogled, izgledaju lakše izvedive.

1. Pločice koje pretvaraju kinetičku energiju u električnu

Djeca koja igraju nogomet na jednom igralištu u Rio de Janeiru svakim svojim pokretom napajaju uličnu rasvjetu. Kinetička energija se pretvara u električnu preko 200 pločica koje su instalirane u tlo spomenutog igrališta. Ovaj izum djelo je britanske tvrtke Pavegen, čiji su klijenti globalno uspješne tvrtke poput Siemensa i Nikea. Kompaniju je osnovao 2009.godine Laurence Kemball-Cook u svojoj sobi. Jedino što je u početku imao ispred sebe bilo je par skica, a danas se spomenute pločice koriste u 20 zemalja diljem svijeta. Energija koja se dobiva preko vjetra, kao i ona solarna, puno su manje učinkovitiji izvori energije od tehnologije Pavegena, budući da njena funkcionalnost ne ovisi o vremenskim prilikama.

2. Morski valovi

Stručnjaci su procijenili da ukoliko bi se pravilno upotrijebila snaga morskih valova za proizvodnju električne energije, imali bi je dvostruko više nego što je to slučaj danas. Sam Etherington, 24–godišnji inženjer i osnivač Aqua Power Technologies upravo testira novu napravu koja bi trebala pomoći u transformaciji valova u električnu energiju. Cijela Europa se zanima za ovaj izum, a njegova cijena trebala bi biti nekoliko milijuna eura.

3. Nuklearna fuzija

Richard Dinan, svestrani poduzetnik, bivša zvijezda jednog britanskog reality showa i fizičar-amater, planira izradu reaktora koji bi trebao stvoriti nuklearnu fuziju - proces koji uzrokuje sjaj zvijezda. Dinan tvrdi da je sam  čitao knjige i obrazovao se kako bi shvatio teoriju iza nuklearne fuzije. Tvrtka je na svojim počecima, financije se tek prikupljaju.

- Kad kažem ljudima što radim, pomisle da sam lud. Misle da se radi o znanstvenoj fantastici ili da bi taj projekt mogao doći milijarde dolara. No, pokazat ću da su svi u krivu - izjavio je Dinan.

Srećom, osim Dinana kontriliranom fuzijom bave se i mnogi drugi, a prognoze su da bi ova tehnologija u komercijalnu uporabu mogla ući kroz koje desetljeće.