Tehnopolis
StoryEditor

Što možemo očekivati od stanova budućnosti?

07. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Automatizacija stambenih prostora nije nešto za što trebamo čekati daleku budućnost. Apple nas je već upoznao sa svojim HomeKitom, a Google je ranije ove godine utrošio 3,2 milijarde dolara kako bi kupio Nest Labs, tvrtku koja se bavi automatizacijom stanova.

Quirky, inovacijska platforma bazirana u New Yorku, također se želi probiti na tržište. Preko Winka, aplikacije za kontrolu i monitoring uređaja, korisnici mogu namještati pametne kućanske aparate od bilo kuda. Za danas je predviđeno predstavljanje aplikacije koja će okvirno uključivati šezdesetak proizvoda. Primjerice, garažna vrata tvrtke Chamberlain, prigušivač svjetla Lutron ili žarulja GE. Cilj Winka jest postati platforma koja će objedinjavati pametne uređaje. Trenutno koristi mnogo ‘jezika‘ – Wi-Fi, Bluetooth, Z-Wawe i Zigbee.

Od danas se Wink Hub može kupiti za 49,99 dolara u svim prodavaonicama Home Depot, a nakon 1. rujna po cijeni od 79,99 dolara.

Što, dakle, možemo očekivati? Evo 5 trendova koji se naziru:

Upravljanje uređajima u stanu bilo kad, od bilo kud

Želite se otuširati čim dođete doma? Moći ćete programirati pametno zagrijavanje vode da krene s radom dok ste još na poslu. Moći ćete početi zagrijavati pećnicu dok ste još na putu do doma. Dakle, nećete morati biti fizički u stanu da biste pokrenuli pojedine uređaje. Naravno, najprije ćete morati kupiti pametne uređaje.

Ispričavam se, zove me kuća

Jesu li vrata zaključana? Jesu li ugašena svjetla? Svi smo imali situaciju kada se takvih stvari jednostavno ne možemo sjetiti. U domovima budućnosti, međutim, sam će dom provjeriti takve detalje. Odmah ćete biti upozoreni da se uključio detektor dima ili kad vrata nisu zaključana. Čak i bolje od toga, ako vrata budu naglo otključana nakon što su sigurno zatvorena, aplikacija će vam to dojaviti i tako potencijalno spriječiti provalu.

Prilagođavanje doma načinu života

Svi imamo rutine. Ustajanje, trčanje, tuš, kava. Pri čemu svi ovi koraci donekle uključuju korištenje tehnologije. U domovima budućnosti, moći ćete sve uređaje programirati tako da funkcioniraju u skladu s vašim jutarnjim rutinama. Kada upalite svjetla, možda želite da se istovremeno dignu rolete i otvore garažna vrata. Ili možda želite posebno vrijeme za svaku od tih radnji. Ako se dižete u šest ujutro, kad je još mrak, svjetla se mogu upaliti pa ugasiti kad izađe sunce.

Razgovor s domom 

U domovima budućnosti, razgovor s pećnicom ili žaruljama će biti moguć, a da ne djeluje čudno. Možda će u budućnosti Siri moći činiti više od davanja uputa s britanskim naglaskom.

Nove opasnosti

Svako je korištenje tehnologije u neku ruku rizično. Što ako aplikacija koja upravlja cijelim vašim domom bude hakirana? To znači da provalnici hakeri mogu otvoriti vaša vrata, garažu i izazvati brojne zbrke. Isto tako, informacije o vašoj, recimo, potrošnji vode se pohranjuju Wink, međutim, tvrdi da su mail i lozinka jedini podaci koje dobivaju od korisnika. Plus, sva je komunikacija između uređaja kriptirana.

20. travanj 2024 18:33