Tehnopolis
StoryEditor

Što nam tehnologija donosi u narednih 20 godina?

29. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Frižideri, smartphone uređaji, radijatori, struja, računala…jeste li se ikada zapitali koju (i koliku) ulogu igra tehnologija u vašim životima?

Googleov Ray Kurzweil tvrdi kako se iz godine u godinu do inovacija u svijetu tehnologije dolazi sve brže i sve češće. U knjizi ‘The Singularity is Near‘ Kurzweil predviđa da će se tehnologija razvijati tolikom brzinom da će umjetna inteligencija na koncu nadmašiti čovječanstvo.

Donosimo četiri tehnološka područja koja će u narednih 20 godina doživjeti ekspanziju:

3D printeri

3D printanjem se danas bave ili inženjeri ili ‘šmokljani‘ kojima je to hobi. Međutim, 3D printanje će ubrzo postati svakodnevica. Već sad je za nekoliko stotina dolara moguće kupiti kućnu verziju 3D printera. O tome koliko su 3D printeri blizu da nam promijene živote govori i činjenica da jedna kineska kompanija trenutno radi na tehnologiji koja će omogućiti da se u jednom komadu isprinta čitava karoserija automobila.

Rad od kuće

U narednih dvadeset godina će, prema nekim istraživanjima, 25 posto kompanija zaposlenicima omogućiti rad od kuće. Prednosti su očite – kompanije više neće morati trošiti na urede i moći će zapošljavati ljude bez obzira na njihovu lokaciju. Takav pristup poslu će, između ostalog, smanjiti prometne gužve, što znači da će u gradovima u bliskoj budućnosti biti znatno manje automobila i manje zagađenja.

Nosiva tehnologija

Britanci su za Božić potrošili nevjerojatnih 104,7 milijuna funti na nosivu tehnologiju. U narednih nekoliko godina će se vjerojatno dogoditi bum pametnih satova. Štoviše, kroz dvadeset godina nam možda uopće neće trebati smartphonei. Ipak, najuzbudljiviji aspekt će vrlo vjerojatno biti pametna odjeća.

Virtualni asistenti

U bliskoj budućnosti neće biti ništa neobičnog u činjenici da virtualni asistenti obavljaju neke jednostavne zadatke, poput plaćanja računa ili šopinga. Trenutno je tome najbliža kompanija Rootbase, koja razvija osobnog robota koji može obavljati radnje poput paljenja svjetla ili čitanja priča za laku noć.

14. travanj 2024 09:56