Tehnopolis
StoryEditor

Strojevi neće ići na naftu nego na podatke

27. Ožujak 2015.

Većina zemalja u regiji propustila je prve dvije industrijske revolucije, treća je na neki način uvezena kroz strane korporacije i banke, pitanje je hoćemo li biti dio 4. industrijske revolucije koja počinje upravo sada, rekao je na 14. Cisco Connect konferenciji u Rovinju Peter Hajdu, generalni direktor Cisca za regiju Srednje i Istočne Europe, dodavši da je riječ o najvećoj ekonomskoj revoluciji ikada u povijesti.

Sve što se može digitalizirati biti će digitalno, strojevi neće ići na naftu ili plin nego na podatke. U tom novom valu nekoliko je „disruptora“ - social, mobile, data i cloud. Ako nemate neku od ovih stvari na vrhu agende vaša kompanija, rekao je Hajdu, vrlo vjerojatno neće postojati kroz idućih pet godina. Snagu digitalnih promjena kojima svjedočimo ilustrirao je pitanjem: Je li Uber taksi ili data kompanija? Odgovor je da je to kompanija pokretana podacima. Sada se postavlja pitanje kako digitalizirati poljoprivredu, obrazovanje, odnosno sve grane gospodarstva i društva. U budućnosti će sve biti „pametno“ – gradovi, države, kompanije. Trenutačno, rekao je Hajdu, povezano je tek jedan posto mogućih stvari, a budućnosti će svi strojevi, procesi biti povezani na internet putem senzora i aplikacija i sve će biti u cloudu. Drugim riječima, u kombinaciji clouda i IoT-a.

Cloud je jedna od glavnih tema ovogodišnje Cisco Connect konferencije. Točnije, InterCloud, kako sada nazivaju svoju varijantu clouda u Ciscu nazivaju. Riječ je o cloud okružju nad cloud okružjima, cloud koji sve povezuje. Koliko je cloud već bitan govori i podatak da polovica tvrtki s popisa 1000 najvećih u svijetu svoje podatke već drži – negdje u cloudu. 

Procjenjuje se da će do 2020. 50 milijardi uređaja biti spojeno na internet, a istovremeno bi na planeti trebao biti 7,6 milijardi ljudi. U 2014. bi pak broj uređaja spojenih na internet trebao premašiti broj ljudi. Brzi rast pokazuju i povezani automobili (connected cars), 2012. ih je bio 1 milijun, a 2018. se očekuje 10 milijuna. U svijetu se danas stvara više od dva egzabajta podataka svakog dana. Godišnje se s raznih mrežnih servisa preuzme više od 180 milijardi aplikacija. Najilustrativniji podatak koji oslikava silovitost digitalne ili 4. industrijske revolucije je taj da danas u jednoj godini stvori više podataka nego u prethodnih 5000 godina.

U Ciscu smatraju da je Internet svega posljednja faza informatičke revolucije koja će završiti digitalizacijom svega I povezivanjem svega – ljudi, stvari, uređaja i podataka. Zašto danas želimo povezati sve to? – Zbog podataka, oni su zlatni rudnik – rekao je Petr Pavlu, direktor u Ciscu, dodajući da problem s podacima u tome što su “ogromni”. Internet stvari (IoT) podatke transformira u “mudrost”. Pritom se, očekivano, uvelike povećava i kompleksnost svega.

Internet je prošao nekoliko faza u svojoj evoluciji, od digitalnog pristupa, digitalizacije poslovnih procesa, digitalnih interakcija I konačno današnje faze digitalizacije cijelog svijeta.

Podaci i aplikacije trebaju infrastrukturu koja će ih nositi, a to je upravo Ciscov posao. Zadali su si cilj pojednostaviti I automatizirati cjelokupnu tu infrastrukturu Interneta svega. S tim ciljem otvorili su u suradnji s Deutsche Telekomom IoT akcelerator u Berlinu (Accelerate openBerlin) koji je namijenjen prvenstveno startup tvrtkama koje se bave proizvodnjom, transportom i logistikom.

05. svibanj 2024 22:15