Tehnopolis
StoryEditor

Sve što ste tweetali postaje javno

03. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Dvije istraživačke tvrtke prodati će podatke s Twittera firmama koje će biti voljne platiti kopanje po vašim tweetovima.

Tvrtka Gnip i tvrtka DataSift licencirane su od samog Twittera da analiziraju arhivirane tweetove i osnovne informacije o korisnicima, kao i njihov geografski položaj. No sada obje tvrtke najavljuju da kreću u prodaju istih. DataSift će krenuti u prodaju podataka koji će obuhvatiti posljednje dvije godine korisnikove aktivnosti, dok se Gnip može vratiti samo 30 dana unazad.Predaja korisničkih podataka tvrtkama, koje jedva čekaju da ih puste kroz svoje rešeto, opravdano je zabrinula stručnjake za privatnost.

- Što više Twitter i ostali društveni mediji rastu, taj problem postaje sve prisutniji i veći - rekao je Graham Cluley iz tvrtke Sophos, nadovezujući se kako već sada online tvrtke imaju uvidu web stranice koje posjećujemo, na kakve oglase klikamo, što smo sve kupili i sve ostalo što zainteresira naše oko. To je prilično zastrašujuće – smatra Cluley.Twitter je pak odlučio ne komentirati pitanja o DataSift-u. No, glavni direktor DataSift-a, Rob Bailey, obznanio je da se na listi čekanja već nalazi preko 700 tvrtki željnih da isprobaju njihovu ponudu. One koji će podatke i kupiti, moći će pregledati sve tweetove na određenu, njima interesantnu temu, pa ćak i izolirati tweetoveprema geografskom položaju korisnika. Na primjer, Starbucks će moći saznati kako je njihov novi proizvod prihvaćen na Floridi.

Tvrtka Gnip koji nudi kratkoročni paket podataka, smatrada informacije koje oni nude, a koje uključuju realno vrijeme, mogu biti korisne na primjer u vrijeme elementarnih nepogoda ili praćenjaširenja neke bolesti ili pak realnog praćenja interesa za određene dionice.No, Bailey je naglasio da tvrtke kojima će podatci biti prodani neće dobiti pristup privatnim razgovorima ili izbrisanim tweetovima, već kako ćeim se na raspolaganje staviti samo ono što je tweetano javno. Pojašnjava da takve tvrtke na zanima tko je što rekao o kome, već prikupljanje točno određenih statističkih podatakaIpak, to ne znači da s time nisu digli uzbunu kod mnogih Twitterovaca. Rebecca Jeschke, analitičarka digitalnih prava, nezadovoljna je s mišlju da će osobe iz marketinga imati veći uvid unjene stare tweetove od nje same. No, za sve osobe koje se pitaju hoće li ih progoniti nešto što su u prošlosti rekli, odnosno tweetali, nije kasno da to isprave. Naime, DataSift redovito ažurira svoje datoteke na način da uklanjaone komentare koji su i naknadno izbrisani. Sve što je potrebno učiniti jes tpronaći sporni komentar i napraviti jednostavan klik na tipku Delete.

19. travanj 2024 20:47