Tehnopolis
StoryEditor

Svijetu hitno trebaju nova pravila ratovanja

22. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Antičke velike bitke s više stotina tisuća vojnika sa svake strane odavno su otišle u povijest ili preselile su tek u romane i filmove.

U ratovanju se oduvijek pazilo na nove tehnologije. Borba prsa o prsa stvar je prošlosti, trenutačno vladaju navođeni projektili, bespilotne letjelice, moderni gadgeti i bespuća interneta koji smanjuju mogućnost smrtnog stradavanja napadača u novim ratovima. No, je li to kraj novih tehnologija koje će vojske upotrebljavati i u kojem će se smjeru razvijati vojske novoga kova?Kao jedan od smjerova koji stručnjaci predviđaju, razvoj je oružja koji će djelovati po bespućima svemira. Ubrzani razvoj svemirskih programa mogao bi u budućnosti dovesti do izgradnje vojnih baza u Zemljinoj orbiti. Iako to djeluje kao daleka budućnost, znanstvenici upozoravaju da se u orbiti nalazi Međunarodna svemirska stanica (International Space Station – ISS) na kojoj borave astronauti. Upravo tim tragom idu predviđanja stručnjaka da bi se na stanicama oko Zemlje mogle napraviti baze koje bi služile za presretanje raketa. Mnogo realnija opcija u svemirskom ratovanju je uništavanje satelita. U vrijeme kada su ljudi ovisni o GPS-u i satelitskim snimkama, rušenje satelita moglo bi izazvati velike probleme.

Ratovi budućnosti također bi mogli biti vođeni manipulacijom ljudskim mislima, zaključak je Royal Societyja, odbora koji se bavi modernim tehnologijama u Velikoj Britaniji. Oni također upozoravaju da se upotreba ove vrste oružja mora strogo definirati.- Nove tehnologije skeniranja mozga donijet će spoznaje koji će značiti napredak u medicini, ali dio će se moći upotrijebiti u ratu da se onesposobi protivnika. To može biti iznimno opasno i stoga moramo definirati uvjete upotrebe ove vrste oružja - stoji u izvještaju Roda Flowera, predsjednika odbora Royal Societyja i profesora na londonskom sveučilištu.Također je spomenuto da u tom smjeru već radi američka agencija DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) kojoj je cilj unaprijediti mentalnu snagu i brzinu reakcije njihovih vojnika.

U svijetu računala cyber ratovanje zasigurno je najzanimljiviji segment modernog sukoba. Trenutačno se vodi bitka svjetskih vlada protiv hakerske skupine Anonymous koja pokazuje sve aspekte koliko ovo ratovanje može biti nepredvidljivo. Koliko je teško držati korak s time, najbolje pokazuje FBI koji je svjestan da su hakeri ispred njih.- Ne vidim način kako da pobijedimo ako nešto ne promijenimo u tehnologiji i svom ponašanju jer ovaj je status quo neodrživ. Ovim načinom nikad nećemo napredovati, nećemo biti sigurniji i nećemo moći očekivati sigurnost i privatnost svojih podataka - rekao je Shawn Henry, zamjenik izvršnog direktora FBI-a u razgovoru za Wall Street Journal.Jedan od razloga zašto se vladine agencije ne mogu nositi s hakerima jest taj što su brojčano nadjačani. Uz to hakeri napadaju samo jednu stranicu dok agencije moraju braniti sve. To će dovesti do velikih problema ako se stvari ne promijene. Hakeri trenutačno ratuju za slobodu interneta, no pitanje je kada će ih novac privući na ‘tamnu’ stranu.

Koliko su kompjutori važni, najbolje govori činjenica da razvoj američkog borbenog aviona F-35 kasni i zbog problema sa softverom. No u budućnosti sve više će se upotrebljavati bespilotne letjelice. Amerika je u tajnosti razvijala takvu letjelicu na nuklearni pogon, no kada je otkriven taj projekt, zbog pritiska javnosti odustali su od njezina razvoja. Najveća prednost takvog aviona bila bi mogućnost da ostane u zraku i po nekoliko dana i snima podatke.Sigurnosni problemi, prema mišljenju vojnih stratega, nastaju i zato što velike tvrtke proizvode dijelove za računala izvan svojih zemalja. Zbog mogućnosti špijuniranja, Sjedinjene Američke Države su tako obustavile kupnju nekih dijelova od IBM-a kada su preselili proizvodnju u inozemstvo, dok je Indija od svih mobilnih operatera zatražila da koriste SIM kartice za mobitele proizvedene samo u Indiji. Kibernetsko ratovanje nije samo slanje virusa i rušenje web-siteova. U cyber svijetu pola mreža nije dostupno javnosti. To se ponajprije odnosi na vojne mreže, financijske institucije, gradsku infrastrukturu. Iako ovaj način ratovanja ne sliči onom konvencionalnom prsa o prsa, nego više špijunaži i terorizmu, u svijetu tehnologije upravo će on biti najopasniji. Dok smo ovisni o društvenim mrežama i dok države poput Švedske žele ukinuti papirnati novac, upravo napad na jedan takav sustav mogao bi dovesti do kolapsa. Pokušajte zamisliti da se jednog dana probudite, a da sve informacije koje dobivate preko raznih portala, mailovi poslovnih suradnika i prijatelja – budu potpuno zaustavljeni. Upravo na to će, prema predviđanjima, udariti cyber ratnici. Panika je u tom slučaju gotovo neizbježna.

* Tekst je iz Liderovog priloga Tehnopolis

25. travanj 2024 03:12