Tehnopolis
StoryEditor

T-Mobile više neće ‘subvencionirati‘ cijenu pametnih telefona

11. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

T-Mobile u Sjedinjenim Američkim Državama uskoro će prestati sa subvencioniranjem kupnje pametnih telefona te će od iduće godine američkim mušterijama konačno početi nuditi Appleov iPhone.

Taj ambiciozni plan najavljen je na godišnjoj konferenciji za ulagače koja se održala u Njemačkoj.

Ideja o prestanku subvencioniranja, zbog kojeg će mušterije plaćati punu cijenu uređaja ili će ih otplaćivati na rate vezane uz mjesečni račun, pozdravljena je u SAD-u. Naime, T-Mobile se već neko vrijeme u SAD-u agresivno oglašava kao jedinstveni teleoperater kod kojeg se klijenta ne gnjavi tradicionalnim načinom poslovanja američkih operatera. ako iz T-Mobile-a nisu objavili previše detalja vezanih uz ukidanje subvencija ili ponudu iPhonea, obje najave predstavljaju fundamentalni pomak u poslovanju te tvrtke u SAD-u. Kompanija napušta model subvencioniranja koji preferiraju američki operateri, koji kupcima daju naizgled jeftine pametne telefone. Gigantski operateri poput Verizon Wirelessa, AT&T-a, Sprinta i T-Mobilea stvorili su bizarnu, ali i lukavu strategiju: kupnja pamentnog telefona subvencionira se unaprijed, a prava cijena uređaja naplati se kroz tarife i naknade u korisničkom ugovoru.-Ne trebate biti znanstvenik da bi znali da nova Nokia Lumia 920 ne košta 100 dolara ili da se iPhone 4 može uzeti za jedan dolar. Te niske cijene su ono na što se svaki kupac ‘zakači‘ i tek onda shvati da će kroz dvije godine isti taj uređaj platiti i do 3000 dolara”, pišu autori portala Digitaltrends.com. Dobar dio tog novca odlazi na korištenje uređaja, no jednako dobar dio je i ugrađena cijena uređaja. Osim toga, takve ugovore je vrlo teško raskinuti ubrzo nakon njihova sklapanja.Zbog čega je T-Mobileov plan pozdravljen u Americi? Ukidanje subvencija možda neće biti dobro za svakog klijenta, no ima golem potencijal razbijanja tradicionalnog načina poslovanja američkih operatera. Osim što će T-Mobile svojim klijentima u mrežu dopustiti i donošenje vlastitih uređaja kupljenih na drugim prodajnim mjestima, korisnički će ugovori postati transparentniji; imati će manje skrivenih naknada te će računi na kraju biti manji.

Zbog mogućnosti donošenja vlastitog pametnog telefona u T-Mobile mrežu, klijentima će se omogućiti povoljnija kupnja uređaja, npr. sa Amazona ili Best Buy-a. Isto tako, situacija će se bitno popraviti za kupce, ali i prodavatelje rabljenih mobitela. Svoje uređaje u T-Mobile masovno bi mogli donositi nezadovoljni korisnici AT&T-a, a u velikoj prednosti naći će se i proizvođači poput Huawei-a i ZTE-a čiji se aparati u SAD-u mogu naći tek u tragovima. Poslovanje će se olakšati i gigantima poput Sony-a, LG-a i Nokie koji više neće morati vezati svoje proizvode uz određene operatere.

Zaključno, T-Mobileov plan je hrabar, on će i dalje ostati povoljniji od Verizona, AT&T-a i Sprinta, a klijenti u područjima sa dobrom pokrivenosti njegovom mrežom vrlo će vjerojatno pasti u napast da prekinu ugovore sa američkim operaterima i dođu k operateru sa uređajem koji oni žele, kupljenim tamo gdje to oni žele.

25. travanj 2024 04:23