Tehnopolis
StoryEditor

Talijani podupiru razvoj mreže za brzi pristup internetu s 2,5 milijarde eura

24. Ožujak 2016.

Enel upravo kreće s ugradnjom nove generacije ‘pametnih‘ uređaja za mjerenje potrošnje električne struje u 33 milijuna kućanstava u Italiji pa predlažu da se njihove cijevi upotrijebe i za polaganje optičkih kablova.

Talijansko državno elektroenergetsko poduzeće Enel najavilo je da je spremno poduprijeti razvoj mreže za ultrabrzi širokopojasni pristup Internetu u Italiji ulaganjem oko 2,5 milijardi eura. Enel upravo kreće s ugradnjom nove generacije ‘pametnih‘ uređaja za mjerenje potrošnje električne struje u 33 milijuna kućanstava u Italiji pa predlažu da se njihove cijevi upotrijebe i za polaganje optičkih kablova.

U priopćenju objavljenom u srijedu navode da žele izgraditi optičku mrežu prema krajnjim korisnicima koja bi bila otvorena i za druge ulagače. Za potrebe realizacije tog projekta osnovano je poduzeće Enel Open Fiber, koje će kroz određeno vremensko razdoblje proširiti mrežu za ultrabrzi širokopojasni pristup Internetu na 224 talijanska grada. Plan će u prvih nekoliko godina realizacije obuhvatiti oko 7,5 milijuna kućanstava, dodaju.

Reuters napominje da Telecom Italia u najnovijem planu najavljuje ukupno 12 milijardi ulaganja u razdoblju do 2018., uključujući i 3,6 milijardi za potrebe polaganja optičkih kablova.

Razvoj mreže za širokopojasni pristup Internetu glavni je prioritet premijera Mattea Renzija koji želi osuvremeniti talijansku telekomunikacijsku infrastrukturu i poduprijeti tu privrednu gradu. Enel ne planira širiti poslovanje i na telekomunikacije već žele ponuditi usluge već osigurane u zemljama u kojima upravljaju infrastrukturom za distribuciju električne energije, uključujući one u Latinskoj Americi.

Italija zaostaje za drugim europskim zemljama u pokrivenosti telekomunikacijskim mrežama nove generacije i teško privlači ulagače koji bi morali uložiti velike svote a očekivati male prinose.

25. travanj 2024 03:30