18. veljača 2020.

TikTok - Nova platforma veliki je izazov za brendove

Ako je suditi prema brzini kojom je osvojila mlade globalne potrošače, kineskoj platformi TikTok stručnjaci predviđaju sjajnu budućnost, zbog čega se brendovima savjetuje da odmah potraže načine na koje ju mogu uklopiti u svoju marketinšku strategiju. Zasad je dostupna u sto pedeset zemalja i, prema podacima iz prosinca prošle godine, ima više od milijarde korisnika

Slavni NBA ljubiteljima košarke diljem svijeta redovito servira sadržaj na različitim društvenim platformama. Traže li najbolje trenutke sezone i zanimljiv fotomaterijal, fanovi mogu otići na Instagram. Žele li pročitati vijesti, NBA-ov profil na Twitteru ​idealan je medij za to. Zanimaju li ih pak zabava, komedija, memovi ili traže motivaciju, mogu otići na novi profil na TikToku​. NBA na toj novoj platformi ima već 5,5 milijuna obožavatelja, što ga svrstava među prve globalne brendove koji su prepoznali njezin potencijal, posebno među mladima, generacijom Z.

Naime, TikTok, originalno kineska platforma/aplikacija na kojoj se objavljuju videa kraćeg formata (od 15 do 60 sekundi), zasad je dostupan u 150 zemalja i, prema podacima iz prosinca prošle godine, ima više od milijarde korisnika. Samo u SAD-u preuzet je iznad sto milijuna puta i većina njegove publike na TikToku provodi u prosjeku 52 minute na dan.

Zanimljivo je da korisnici odnedavno mogu sadržaj koji objavljuju na Instagramu ili Snapchatu objavljivati i na TikToku, što posebno brendovima znatno povećava broj pregleda njihova sadržaja odnosno promet. Ako je suditi prema brzini kojom je osvojio mlade globalne potrošače, TikTok je trenutačno najveća prijetnja Facebooku i stručnjaci mu predviđaju sjajnu budućnost.

Prednosti platforme

Kako piše Socialmediatoday.com, brendovi na tri načina mogu iskoristiti prednosti nove platforme. Za početak, mogu kreirati vlastiti kanal (profil) na kojem će objavljivati videa relevantna za svoj biznis i brend. Nadalje, mogu iskoristiti snagu influencera i uz njihovu pomoć (honoriranu, dakako) reklamirati svoje proizvode i usluge ili, jednostavno, platiti neku od opcija reklamiranja na TikToku (spomenuti portal savjetuje da se s tom opcijom pričeka dok se ne uspostavi tržište). Kad je riječ o kreativnim idejama koji se mogu objavljivati, TikTok traži sirov, neuređen sadržaj, videa koja ne izgledaju kao klasična reklamna kampanja i/ili koja su snimili profesionalci.

Tako, primjerice, brendovi mogu objavljivati videa u kojima se obični ljudi koriste njihovim proizvodima i uslugama ili pak prizore 'iza scene'. S obzirom na to da TikTok upotrebljavaju predstavnici generacije Z, dobra je strategija objavljivati sadržaj snimljen u kampusima, na sveučilištima i u srednjim školama ili pak osmisliti takozvane izazove, koji su na platformi vrlo popularni. Brend Guess​ prošle godine je ostvario odličan uspjeh s izazovom #inmydenim kojim je pozvao korisnike da objave video u svojim trapericama.

Taj jednostavni, naizgled i banalni, koncept jako se svidio korisnicima aplikacije koji su izazovu pristupili na duhovit način i tako skrenuli pozornost zajednice na taj poznati američki brend. Social Media Today dalje nabraja kako kompanije TikTok mogu iskoristiti za predstavljanje proizvoda, primjerice, s pomoću videouputa o tome kako ih sastaviti i/ili upotrebljavati. Restorani ili brendovi koji posluju na prehrambenom tržištu mogu pak snimiti videa u kojima korisnici kuhaju, jedu njihova jela ili pozvati na izazov kao što je to, primjerice, učinio Chipotle i dobio sjajnu povratnu informaciju od korisnika. Pozvao je pratitelje da sudjeluju u izazovu #GuacDance i snime videa u kojima plešu na taktove pjesme inspirirane avokadom – 'Guacamole Song'. Iako takvo što ne utječe izravno na prodaju (za razliku od Instagrama tu ne postoji 'gumb' koji korisnika vodi na web-trgovinu brenda), TikTok je sa svojim značajkama izvrstan alat za povezivanje s generacijom Z koja, pokazala su istraživanja, jednostavno ne percipira klasične marketinške kampanje.

Rani usvajači

Iako je uključivanje platforme TikTok​ u marketinšku strategiju tek u povojima, postoje brendovi, definirani kao rani usvajači, koji dokazuju da je njezin potencijal golem i da se ulaganje svakako isplati. Osim spomenutih Guessa, Chipotlea i NBA u strategije vrijedne spomena, među ostalim, valja ubrojiti onu grupacije Ujedinjenih naroda – International Fund for Agricultural Development (IPAD). Iako se na prvu čini da je TikTok prilično neobično mjesto za reklamiranje te i sličnih javnih organizacija, IPAD je uspio demantirati sumnjičavce. Budući da se bave borbom protiv svjetske gladi promidžbom poljoprivrede, ondje su se odlučili obratiti mlađim generacijama jer, na kraju, na njima svijet ostaje.

No, za razliku od većine profila na TikToku koji su zabavni i duhoviti, IPAD nudi informativan sadržaj koji bi trebao motivirati najmlađe da sudjeluju u mijenjaju svijet nabolje. U njegovim su videima prikazani poljoprivrednici koji uzgajaju voće i povrće, korisnike se uči o tome što je poljoprivreda i kako ona može pomoći u rješavanju svjetske gladi. Zanimljivo je da se to korisnicima sviđa i, iako je riječ o manje zabavnom sadržaju, rado ga konzumiraju i dijele.

Može i ozbiljno

Mediji poput Washington Posta ili NBC-ja također su odlučili osvajati mlađe generacije u nadi da će one jednoga dana postati vjerni kupci (konzumenti) njihova sadržaja. NBC je tako svoj kanal Stay Tuned na Snapchatu pokrenuo i na TikToku na kojem objavljuje kratke videovijesti (pop-kultura, zanimljivosti) i prizore koji se događaju 'iza scene'. Rezultat? Zasad ga prati više od milijun predstavnika generacije Z, što je izvrstan uspjeh uzme li se u obzir da je riječ o tako mladoj platformi i toliko 'starome' medijskom brendu.

Washington Post, medij koji svoj brend temelji na ozbiljnom, istraživačkom novinarstvu, na TikToku pokazuje drugo, manje ozbiljno lice i objavljuje snimke smiješnih rasprava na kolegijima, uredskih zafrkancija i stvaranja novinskih priča 'iza scene'. Unatoč tome što je taj sadržaj mnogo opušteniji, ne odskače od brenda Washington Posta, već jednostavno pokazuje njegovu životniju stranu, stvarne ljude koji stoje iza medija.

Iako pripadaju potpuno drukčijim sektorima, svim spomenutim brendovima ​zajedničko je što su svoj uobičajeni sadržaj uspjeli prilagoditi mlađoj generaciji i nisu se bojali eksperimentirati, što su korisnici nagradili pregledima, dijeljenjem, praćenjem. S obzirom na to da su rani usvajači trenda oglašavanja na TikToku, u prednosti su u odnosu na brendove koji tek kane istražiti tu novu digitalnu platformu. Upravo se zbog toga oglašivačima koji žele osvojiti mlađe potrošače savjetuje da već sada počnu razmišljati o prednostima TikToka. A njih je zaista mnogo.