Tehnopolis
StoryEditor

Tko će naslijediti ‘fantastičnu četvorku‘ tehnološke industrije?

25. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Tvrtke koje su nas uvele u tehnološki boom - Apple, Microsoft, Intel, a sad i Oracle – više ne predvodi ‘fantastična četvorka‘ - Steve Jobs, Bill Gates, Andy Grove i Larry Ellison.

Ellison je svoje umirovljenje na poziciji CEO-a Oraclea najavio prošli tjedan. I dalje će, doduše, biti CTO, ali to je daleko od upravljačke pozicije koju je obnašao.

Izazovi industrije

Jobs, Gates, Grove i Ellison, koji su godinama predvodili inovacije, više nisu na vodećim pozicijama. Tko ih može zamijeniti? I kako?

Prije svega, reality check. ‘Fantastična četvorka‘ je postigla toliki uspjeh jer su, u principu, izmislili tehnologiju koja ih je dovela do uspjeha. Drugo, na neki su način mogli iznenaditi kupce i konkurenciju jer se informacije nisu širile brzinom kojom se šire danas i nisu bile dostupne svim u svakom trenutku, kao što su danas. Malo tko je, zapravo, obraćao pažnju.

Tehnologija, međutim, više ne funkcionira na taj način. Inovacije je teško nazvati inovacijama, a čak i kad to jesu, nisu zadugo. Alati su dostupniji svima. Čini se kako svatko može stvoriti bilo što. Ono što je sigurno jest da tehnološki lideri koji će, možda, naslijediti Jobsa, Gatesa, Grovea i Ellisona neće doživjeti dominaciju na tržištu u istoj mjeri, niti će njihov vijek u funkciji ‘inovativnih lidera‘ biti dug.

Također, sam opis pozicije se mijenja. Novi tehnološki lideri morat će raspolagati znanjima vezanima uz akvizicije i spajanje tvrtki. Potraga za inovacijama pretvorit će se u potragu za akvizicijama onih koji donose inovacije. Sposobnost pronalaženja takvih tvrtki bit će glavne vrijednosti lidera.

Problem koji čeka nasljednike jest i činjenica da će uvijek biti u sjeni svojih prethodnika. To ne znači da nećemo vidjeti fantastične ljude na najvišim pozicijama tehnoloških divova. No to ipak znači da su se pravila igre promijenila i da bi ih kriteriji vjerojatno trebali slijediti.

26. travanj 2024 16:03