Tehnopolis
StoryEditor

Tvorci Siri rade na novom sustavu umjetne inteligencije imena Viv

15. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Virtualni ‘pomoćnici‘ kao što su Siri i Google Now mogu odgovoriti na jednostavne zahtjeve ili čak predvidjeti vaše potrebe prema vašoj lokaciji.

Iako to zvuči iznimno korisno, ‘mozgovi‘ iza Siri rade na novom sustavu umjetne inteligencije koji bi mogao ispunjavati kompliciranije zahtjeve tako da se korisnicima čini da imaju virtualne asistente.

Startup Viv Labs, kojeg su osnovali tvorci Siri – Dag Kittlaus, Adam Cheyner i Chris Brigham – trenutno rade na sustavu umjetne inteligencije imena Viv.

Viv se od Siri i Google Now razlikuje po tome što može analizirati različite imenice vaše rečenice istovremeno kako bi došao do preciznog i korisnog odgovora. To znači da Viv možete postaviti kompliciranije zahtjeve razgovarajući prirodno, kao što biste razgovarali stvarnom osobom.

Primjerice, Siri i Google Now ne bi vam mogli pomoći sa zahtjevom kao što je ‘Na putu sam prema bratovoj kući i moram kupiti neko jeftino vino koje dobro ide uz lazanje.‘ Oni bi vam mogli reći gdje je trgovina s alkoholom koja je na putu prema kući vašeg brata, ali ne mogu vam reći koje vino ide uz lazanje.

Sustav umjetne inteligencije Viv, međutim, rečenicu razdvaja u tri ključna detalja: Lazanje, Brat i kuća. Prepoznaje da je lazanje hrana, da je vaš brat osoba i da je kuća neka adresa. Onda se spaja na izvore kao što su Google kontakti, Wine.com, Mapquest i Recipe Puppy kako bi odgovorio na tri ključna zahtjeva. Primjerice, koristi informacije sa Recipe Puppy kako bi naučio koji su sastojci lazanja i onda to uparuje s kompatibilnim vinima s platforme kao što je, recimo, Wine.com.

Sustav Viv postaje pametniji što ga više ljudi koristi. Na koncu, tim želi stvoriti digitalnog asistenta koji zna što želite bez da izrazite direktnu zapovijed. Primjerice, ako kažete ‘Pijan sam‘ Viv će automatski nazvati taksi koji inače koristite da vas odveze kući.

Viv sustav zaista zvuči impresivno, ali je i dalje suočen s jakom konkurencijom iz Googlea, Microsofta i Applea. Sve te kompanije ulažu velike resurse u unaprjeđivanje vlastitih usluga virtualne asistencije. Primjerice, Microsoft gura program Cortana kao jedan od ključnih sadržaja Windowsa 8.1. Apple se također trudi unaprijediti Siri, a Google se oslanja na Google Now.

19. travanj 2024 13:11