19. veljača 2015.

Tvrtka A123 Systems optužila Apple zbog ‘otimanja‘ inženjera

lider.media
lider.media

Tvrtka A123 Systems, koja se bavi proizvodnjom baterija za električne automobile, tuži Apple zbog navodnog ‘otimanja‘ vodećih inženjera. Čini se kako je to još jedan u nizu dokaza u posljednje vrijeme koji upućuju da Apple zaista radi na električnim automobilima.

Anonimni izvor unutar automobilske industrije prošlog je tjedna izjavio kako Apple već neko vrijeme dovodi inženjere i stručnjake, ne samo iz Tesle, o čemu je već bilo riječi. Ultimativni cilj je, čini se, saznati sve o proizvodnji električnih automobila.

Kako stoji u tužbi, Apple je u lipnju prošle godine počeo iz A123 odvlačiti vodeće stručnjake i inženjere zadužene za ključne projekte. Oni su nastavili provoditi slične programe u Appleu, što predstavlja kršenje ugovora.

Ni Apple ni A123 nisu se oglasili vezano uz priču.

A123 Systems je tvrtka specijalizirana za proizvodnju litij-ionskih baterija. Vlada SAD-a podržala je njihov program s 249 milijuna dolara. Tvrtka je, međutim, 2012. godine proglasila bankrot i otada rasprodaje imovinu. Litij-ionske baterije spadaju u skupinu baterija koje je moguće puniti. A123 se specijalizirao za tehnologiju namijenjenu korištenju unutar velikih strojeva, što uključuje automobile.