Tehnopolis
StoryEditor

Tvrtka koja je igrom slučaja ušla u posao izgradnje podatkovnih centara sada planira zapošljavanje mladih

02. Ožujak 2016.

Riječki MEP slavi 20 godina postojanja i dalje niže poslovne uspjehe. Ta vodeća domaća tvrtka bavi se postavljanjem i servisiranjem podatkovnih centara i sve to radi prateći suvremene svjetske trendove

MEP d.o.o. iz Rijeke pruža usluge prema sustavu ključ u ruke (od projektiranja do izvođenja) za rješenja kritičnih napajanja i hlađenja uređaja za podatkovne i komunikacijske centre, telekomunikacije te pomorske aplikacije. Sve to rade prateći suvremene svjetske trendove, a danas su vodeća domaća tvrtka koja se bavi postavljanjem i servisiranjem podatkovnih centara. MEP posjeduje i ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, ISO 27001:2013, prestižne certifikate kvalitete za prodaju projektiranje, primjenu i održavanje energetskih i rashladnih sustava za telekomunikacijske i podatkovne centre te certifikat za poslovnu sigurnost. Tvrtka ove godine slavi 20 godina. Na početku je bila orijentirana isključivo na pružanje usluge kvalitetnih sustava energetske elektronike.

– Shvatili smo da se ne možemo razvijati samo u jednom segmentu. Odlučili smo ući i na druga tržišta te smo igrom prilika ušli u posao izgradnje podatkovnih centara. Tada na domaćem tržištu nije bilo konkurencije. Počeli smo širiti portfelj usluga i počeli nuditi i specijalne sustave za hlađenje, sustave tehničke zaštite, razvodne ormare za podatkovne centre... Od tada do danas samostalno smo napravili ili sudjelovali u izgradnji i postavljanju velikog broja podatkovnih centara – ističe Neven Kundija, direktor i osnivač MEP-a.

Vlastitu tvrtku odlučio je osnovati nakon što je ostao bez posla te je u 26. godini odvažno krenuo u poduzetničke vode. Godine 1999. MEP je sklopio prvi ugovor s tvrtkom IBM Hrvatska za inženjering, projektiranje, izgradnju i puštanje u pogon podatkovnog centra brodogradilišta Viktor Lenac. Prošla godina bila im je najuspješnija u povijesti, s rastom od gotovo 80 posto u odnosu na prethodnu te udjelom izvoza od 20 posto.

Danas konkurencija puše za vrat, s obzirom na to da se svi veliki proizvođači tehnološke opreme trude ući na spomenuto tržište. No riječ je o vrlo zahtjevnom sektoru. Nije dovoljno samo imati opremu, već ako želite da vas prepoznaju u ovom poslu, morate imati i iznimno vještu i stručnu ekipu koja se bavi održavanjem centara. Živimo u vremenima kada korisnici posebno cijene uslugu, koja podrazumijeva brzu i efikasnu tehničku pomoć i servis. Tako direktor tvrtke ističe predanost i posvećenost poslu svoga tima u kojem je trenutačno 20 ljudi. MEP-ovo poslovanje ponajprije se temelji na stručnom tehničkom odjelu u kojem radi 15 iskusnih i stručnih inženjera.

Podatkovni centri rade 24 sata na dan sedam dana u tjednu. Složeni sustav zahtijeva preventivno i servisno održavanje cijele godine, a ako se ne održava pravodobno i ispravno, lako mogu nastati problemi sa sustavom hlađenja i napajanja, a onda se mogu uništiti vrijedni podaci. Dežurne službe MEP-a primorane su neprestano raditi i u svakom su trenutku spremne reagirati i izaći na teren.

– Naša je poslovna strategija vrlo jednostavna. Želimo da korisnik za svoj novac dobije najbolju opremu, a onda i najbolju tehničku podršku. Takvo je poslovanje od početka bez obzira na to čime se bavimo te vjerujem da je to ono što nas uzdiže iznad konkurencije – tvrdi Kundija.

Da bismo čitatelju lakše predočili o kakvom je sustavu riječ, treba spomenuti da je podatkovni centar smješten na malom prostoru, prosječno obuhvaća od 30 do 40 četvornih metara, u kojem može biti i od 50 do 60 KW toplinske energije. Stoga se može dogoditi i da se cijeli sustav lako pregrije u roku od tri do četiri minute. MEP radi za mnoge velike tvrtke te je uključen u veoma zahtjevne projekte. Prošle su godine postavili podatkovni centar za Jadran Galenski laboratorij u Rijeci, a zajedno s IBM-om Hrvatska sagradili su podatkovni centar VIPNET. To isto napravili su, među ostalima, za Styriju, Agrokor, Plodine i Hrvatske autoceste, a tu je i podatkovni centar datacross Jastrebarsko vrijedan 40 milijuna kuna. Kundija je posebno ponosan zbog sudjelovanja u projektu izgradnje podatkovnog centra za superračunalo Buru, projekt vrijedan 44 milijuna kuna, koji je u funkciji znanstvenika na Sveučilištu u Rijeci. U MEP-u su za projekt superračunala znali dugo, no u projekt su ušli, kako je ispričao Kundija, neobičnim spletom okolnosti. Na tome projektu bili su podizvoditelj radova za tvrtku Smartis IT.

– To je bio veoma kompleksan proces na koji sam jako ponosan. U kratkom vremenu uspjeli smo projektirati i prilagoditi prostor za superračunalo. U samo 80-ak četvornih metara ugradili smo strojarsku i elektroničku opremu vrijednu četiri milijuna kuna. Toliko stoji samo naš podatkovni centar. Provučeno je kilometar i pol cijevi, instalirana gomila elektroničke opreme, četiri tone baterija... Neki ljudi za toliko milijuna kuna sagrade neboder, a mi smo, eto, složili podatkovni centar – Kundija duhovito objašnjava koliko je kom- pleksan i vrijedan ovaj projekt.

Prof. dr. sc. Zlatan Car, prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci, istaknuti član tima koji je na- bavio superračunalo, istaknuo je da je za ono što je u samo dva mjeseca napravio MEP, uz veliku stručnost, potrebna i iznimna hrabrost.

MDC–Mini data centar, utjelovljenje je vizije budućnosti podatkovnih centara. Riječ je o proizvodu tvrtke gdje su unutar jednog ormara ili "clustera" od nekoliko ormara integrirane sve funkcije standardnoga podatkovnog centra. Tako je integriran sustav hlađenja, napajanja, daljinskog nadzora i alarmiranja u slučaju opasnosti, videonadzora te sustava gašenja. Osnovna je ideja da proizvod bude tvornički sastavljen, a sve su komponente kompatibilne. Iznimno je praktičan, njegovi ormari mogu stajati u uredu ili skladištu. Komponente je moguće brzo isporučiti te montirati. Stoga ako nakon čitanja ovog teksta odlučite nabaviti mini podatkovni centar, u roku od 48 sati možete imati funkcionalni vlastiti data centar. Razvoj proizvoda je financiran sredstvima iz fonda Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.

Osim podatkovnih centara u MEP-u se bave i drugim djelatnostima. Treba spomenuti energetsku elektroniku koja obuhvaća proizvodnju, prodaju, montiranje i održavanje UPS sustava za besprekidno napajanje, zatim prodaju i održavanje dizel-električnih agregata, rashladne opreme (za podatkovne centre i industriju) pa odjel Marine Business Unit, koji uključuje proizvodnju i prodaju simulatora za edukaciju pomoraca, koje su osim Sveučilištu u Rijeci isporučili Pomorskom fakultetu i srednjoj pomorskoj školi u Crnoj Gori i Albaniji. Prošla godina bila je toliko uspješna zahvaljujući i povećanju prodaje agregata. Tu posebno treba spomenuti isporuku dizel električnog agregata za novi stadion NK Rijeke, Rujevica.

Žele li opstati te nastaviti rasti, Kundiji je jasno da nema stajanja na mjestu. Tako su za ovu godinu u planu veliki projekti, koji su u ovome trenutku još u fazi ugovaranja. Ponoviti ovako uspješnu godinu bit će velik izazov. Očekuje da će povećanjem poslovanja izdvajati i više novca za istraživanja i razvoj. Siguran je da će u sljedeće tri godine tvrtka nastaviti rast prihoda. Iduće godine MEP se planira iseliti sa sadašnje lokacije u novi poslovno-proizvodni pogon, čija bi se gradnja trebala financirati iz fondova EU.

– Planiramo i nova zapošljavanja, željeli bismo pružiti šansu mladim stručnjacima – zaključuje Neven Kundija.

25. travanj 2024 18:49