Tehnopolis
StoryEditor

Twitter je financijskim izvješćem za drugi kvartal znatno nadmašio sva očekivanja!

30. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Po prvi put otkad su javna tvrtka, Twitter je objavio financijsko izvješće koje je oduševilo investitore.

Financijsko izvješće za drugi kvartal godine pokazuje da je Twitter imao prihod od 312 milijuna dolara, što je znatno više od njihove zarade prošle godine, koja je iznosila 139 milijuna dolara. Zanimljiva je činjenica da čak 81 posto zarade dolazi od oglašavanja na mobilnim uređajima.

Twitter je u ovom kvartalu napokon nadmašio predviđanja analitičara. Tvrtka je zabilježila 271 milijun aktivnih korisnika mjesečno. Predviđanja su se, pak, vrtila oko brojke od 267 milijuna. To je, u odnosu na prošlu godinu, skok za 24 posto, a u odnosu na prošli kvartal, rast od 6 posto. Twitterova baza mobilnih korisnika je narasla za 29 posto u godinu dana i sad iznosi 211 milijuna korisnika.

Kombinacija ovih brojki rezultirala je skokom Twitterovih dionica. U jednom su trenutku narasle za čak 35 posto.

Google i Facebook dominiraju arenom mobilnog oglašavanja. Zajedno drže dvije trećine tog tržišta, što je iznos od 17 milijardi dolara, a do kraja ove godine se očekuje rast na 34 milijarde dolara. Twitter ih, sudeći prema novom financijskom izvješću, polako, ali sigurno počinje pratiti. U tvrtki su toga, dakako, svjesni. Zato su i krenuli u ‘šoping‘ te od 2013. godine kupili dvanaest kompanija, od kojih su neke specijalizirane upravo za mobilno oglašavanje.

Twitter, naravno, mora još puno toga napraviti da bi došao u isti rang s Googleom i Facebookom kad je riječ o mobilnom oglašavanju.

Pojavile su se i teze  da su brojke napuhane zbog povećane aktivnosti za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva. Twitterov CEO Dick Costolo odlučno je odbacio takve priče, tvrdeći da je rast rezultat promjena na samom proizvodu, a ne Svjetskog prvenstva.

Gartnerov analitičar Andrew Frank jednom je izjavio: - Čini mi se da nisu bili onoliko efektivni koliko mogu biti.

Ipak, situacija se mijenja. Polako.

27. travanj 2024 02:07