Tehnopolis
StoryEditor

Twitter se pokorio sudu u Istambulu – pregovori s YouTubeom još traju

07. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Twitter je prihvatio odluku suda u Istanbulu te uklonio snimke zarobljavanja Selima Kiraza, nedavno ubijenog turskog tužitelja, što je dovelo do prestanka blokade te društvene mreže

YouTube, kojeg su također blokirali nakon što se video platforma oglušila na zahtjeve za uklanjanjem spornog sadržaja, i dalje nije dostupan, a pregovori još traju.

Podsjećamo, Turska je u ponedjeljak zabranila pristup Twitteru, Facebooku i YouTubeu nakon objave fotografije koja prikazuju dva pripadnika radikalne skupine DHKP-C kako Selimu Kirazu drže pištolj prislonjen na glavu. On je kasnije ubijen u pucnjavi između policije i otmičara, koji su također ubijeni.

Blokirane su dodatne 163 web stranice koje su objavile fotografiju. Facebook je odmah postupio po naputku Turske te je blokada pala. Turska vlada je ovakvo cenzuriranjem opravdala navodnim brojnim pritužbama korisnika. Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin je izjavio kako je blokada zatražena jer su se neki mediji ponašali kao da ‘šire terorističku propagandu‘ te je zanijekao povezanost s objavljivanjem fotografije.

Ovo nije prvi put da Turska slično postupa. Prošle godine su Twitter i YouTube blokirani desetak dana uoči izbora, nakon što su se na društvenim mrežama počeli pojavljivati zvučni zapisi koji dokazuju korumpiranost tadašnjeg premijera, a danas predsjednika, Tayyipa Erdogana.

16. travanj 2024 06:37