Tehnopolis
StoryEditor

U 2015. godini telefone i tablete punit ćemo dvostruko brže

25. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Koliko ste puta izašli iz kuće i shvatili da imate još samo deset posto baterije? Vjerojatno previše puta da biste uopće brojili. No uskoro ovo možda neće biti toliko raširen problem.

Startup Qnovo radi na softverskim i hardverskim rješenjima koja bi pametnim telefonima omogućila brže punjenje. Kompanija je nedavno izjavila da će pametni telefoni koji koriste njihova rješenja na tržište ući 2015. godine, ali nisu objavljena imena partnera.

Softver će biti najučinkovitiji u situacijama kada je baterija potpuno ‘mrtva‘ i treba je brzo napuniti. Primjerice, ta će nova tehnologija u samo 20 minuta uređaj napuniti na 50 posto. Naravno, to će ovisiti o tipu uređaja i kapacitetu baterije. Prema testiranjima tvrtke Qnovo, standardni punjač za isto vrijeme bateriju napuni na svega 20 posto.

Trenutna metoda punjenja koju koriste standardne ion-litijske baterije funkcionira tako da se baterija puni do jednog stadija, a onda punjenje usporava. To je poznato kao impulsno punjenje.

Nova tehnologija tvrtke Qnovo funkcionira drugačije. Najprije malo puni, zatim promatra kako baterija reagira, a zatim puni dalje, što tehnologiji omogućava uvid u funkcioniranje baterije i tako je štiti od potencijalnih oštećenja.

Na žalost, neće biti moguće skinuti softver na neki uređaj. Čipovi i softver bit će prethodno ugrađeni u mobilne uređaje radi sigurnosti. Qnovo na ovom rješenju radi s više proizvođača, tako da bismo ubrzo mogli vidjeti rezultate.

25. travanj 2024 14:08