17. siječanj 2015.

U 2015. sve veća uporaba pametnih telefona za plaćanje u trgovinama

lider.media
lider.media

Ove će godine plaćanje pametnim telefonima u trgovinama prvi puta dostići rast veći od 1.000 posto u odnosu na prethodnu godinu. Iako mobilni novčanik još neće zamijeniti tradicionalni, 2015. godina označit će zaokret k sve većoj uporabi pametnih telefona za plaćanje u trgovinama.

Naznake su to 14. izdanja Deloitteovih Globalnih predviđanja u TMT sektoru. Uz to, predviđa se da će tiskane knjige i dalje dominirati u svijetu izdavaštva, s udjelom od 80 posto u ukupnoj prodaji knjiga, mjereno u dolarima i broju prodanih primjeraka, kao i da će 2015. godina biti godina u kojoj će poduzetnici prednjačiti u primjeni novih tehnologija kao što su trodimenzionalni (3D) ispis, Internet stvari (eng. Internet of Things, IoT) i dronovi.

„Pametni telefoni već se koriste za provjeru stanja na računima, prijenos sredstava i on-line transakcije, ali globalno još nisu dosegnuli potpuni status mobilnog novčanika“, ustvrdio je Ivica Perica, direktor Deloitteovog Odjela za poslovno savjetovanje. „Predviđamo da će 2015. godina biti prva godina u kojoj će biti riješeni svi ključni preduvjeti i zahtjevi koji se odnose na korištenje mobilne tehnologije, što će olakšati plaćanja putem pametnih telefona uz jednostavnu zaštitu“.

Prošla godina označila je odmak od desetogodišnjeg trenda konzumerizacije informatičke tehnologije, uz umjeren rast broja potrošača koji koriste nosivu tehnologiju kao što su pametne naočale. No, Deloitte za 2015. godinu predviđa da će se fokus nastaviti pomicati u zonu prevlasti poduzeća u segmentu nosivih tehnologija, trodimenzionalnog ispisa, dronova te da će Internet stvari udovoljavati sve većem broju potreba i donijeti veću prodaju poduzećima nego samim potrošačima.