Tehnopolis
StoryEditor

U Australiji će se plaćati PDV na bitcoin transakcije

23. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Australske vlasti su odlučile kako transakcije bitcoina spadaju u sferu poreza na dodatnu vrijednost, što ukazuje na to da kriptovaluta neće biti klasificirana kao ‘novac‘ u skoroj budućnosti.

Presuda se odnosi na poslovanja koja se bave razmjenom bitcoina u Australiji, odnosno koja omogućavaju korisnicima pretvaranje ‘stvarnog novca‘ u tu digitalnu valutu, što znači da će se na iznos kupljenog bitcoina morati plaćati PDV (odnosno GST, goods and services tax).

PDV se obično ne odnosi na financijske transakcije, što znači da se ne provodi nad klasičnim zamjenama valuta. Službeno objašnjenje ovakve odluke jest da bitcoin nije novac te da stoga spada u ovu kategoriju:

- Bitcoin nije legalno priznat univerzalan način razmjene, odnosno sredstvo plaćanja prema zakonima Australije ili bilo koje druge države. Stoga nije valuta. -

Odluka će bitcoin transakcije u Australiji učiniti skupim i neprofitabilnim, što će naštetiti startup kompanijama. Nisu sve države odlučile tretirati bitcoin na taj način. Velika Britanija je u ožujku ukinula oporezivanje bitcoina, iako nije priznala bitcoin kao valutu. New York (kao savezna država) je učinio isto. Australija je, pak, u kolovozu dala naslutiti da će zauzeti drugačiju poziciju. Zbog toga su neke tvrtke, kao, primjerice, CoinJar, preselile sjedište u London, a neke manje tvrtke su odlučile zaustaviti poslovanje.

02. svibanj 2024 10:27