Tehnopolis
StoryEditor

U Europi raste broj startupa vrijednih najmanje milijardu dolara

17. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

U Europi je u protekloj godini pokrenuto 13 startupa koji su postigli vrijednost veću od milijarde dolara, tvrde rezultati istraživanja.

Podaci koje je prikupila investicijska banka iz Velike Britanije, GP Bullhound, pokazuju kako je Europa od 2000. godišnje ‘proizvodila‘ u prosjeku tri tehnološke kompanije procijenjene na više od milijardu dolara. Međutim, od travnja 2014. do danas je zabilježen značajan porast broja takvih kompanija, ukupno 13 kompanija koje spadaju u naznačenu kategoriju.

Tri kompanije su, međutim, ispale iz ove kategorije zbog pada vrijednosti. To su Monitise, Boohoo.com i eDreams. Također, Europa po ovom pitanju i dalje značajno zaostaje za SAD-om, gdje su od travnja 2014. nastale 22 kompanije vrijednije od milijarde dolara.

Kumulativna vrijednost tih kompanija od 2000. godine u Europi iznosi oko 120 milijardi dolara. Usporedbe radi, tržišna kapitalizacija Facebooka iznosi 275 milijardi dolara.

- Moramo razmišljati o tome kako stvoriti startup kompanije vrijedne 10 milijardi dolara, budući da u Europi nema takvih. SAD, zbog broja populacije i naslijeđa, čine posebno tržište koje vrlo vjerojatno nitko neće moći preslikati – izjavio je Manish Madhvani iz GP Bullhounda.

Od 2000. godine, najviše kompanija vrijednih najmanje milijardu dolara je nastalo u Ujedinjenom Kraljevstvu – čak 17. U Švedskoj ih je nastalo šest, a u Njemačkoj i Rusiji po četiri.

18. travanj 2024 17:46